Simán "gyomorszájon vágta" az orbáni Magyarországot Szlovákia budapesti nagykövete!

Szlovákia a parttalan elvi viták helyett az értékek relativizálását végző orosz befolyás ellen akar küzdeni – jelentette ki Szlovákia budapesti nagykövete, Rastislav Káčer a Visegrad Insight nevű, a V4-ekkel foglalkozó külpolitikai angol nyelvű oldalnak adott interjúban.

Simán "gyomorszájon vágta" az orbáni Magyarországot Szlovákia budapesti nagykövete!
Fotó: TASR

A hvg.hu átal szemlézett interjúból kiderült Káčer és Szlovákia jelenlegi Európai Unióval kapcsolatos álláspontja gyökeresen eltér a magyar és lengyel kormányétól.

Az EU jövőjét illetően Káčer azt mondja, az EU nem tökéletes, de ez normális dolog, és Szlovákia azon van, hogy minél tökéletesebb legyen az unió működése.

Káčer idézi Robert Fico szlovák miniszterelnököt, aki szerint az elvi viták gerjesztése helyett Európa jövőjét illetően, arról kell beszélni, hogy mely területeken kell hatékonyabbá válni, mely területeken van szükség nagyobb és mélyebb integrációra, és melyeken nem.

A szlovák álláspont szerint az eurozónának sincs alternatívája, az EU magjának kialakítása az eurozóna körül pedig természetes folyamat.

A nagykövet idézi Robert Fico kijelentését, amely szerint, ha rákényszerülne, mindenképpen az EU-t választaná a V4-ek helyett.

Gondként definiálta Káčer a növekvő orosz befolyást is. Az oroszok technikája szerinte "kereskedés a kétellyel". Céljuk kételyt kelteni, felpuhítani az uniót, és gyengíteni az emberekben az EU és a NATO által vallott értékek iránti elkötelezettségét.

Káčer elmagyarázza, kötelező migrációs kvóták azért nem működnek, mert nem lehet a betelepített migránsokat odaláncolni az adott országhoz, mert az EU-n belüli szabad mozgást tőlük sem lehet megtagadni. Ebben az egyben teljes az egység a V4-ek között. Szlovákia azonban hisz a rugalmas szolidaritásban: minden országnak a maga módján és a legideálisabban kell hozzájáruljon a probléma megoldásához.

A nagykövet radikális véleménnyel illette az populizmust is. Íme:

"A populizmus csak az ördög szabadjára engedésére jó - a nacionalizmus és az idegengyűlölet ördögének szabadon eresztésére. Amit ha egyszer kiszabadítottunk a palackból, nagyon nehéz oda visszaterelni."

ViaHVG