Šimečka kijelentette, kétévnyi orosz agresszió után Ukrajna megérdemli a támogatásunkat

2024. február 23. - 16:38 | Belföld

Kétévnyi orosz agresszió után Ukrajna maximális támogatást érdemel a szövetségeseitől és a szomszédaitól – jelentette ki Michal Šimečka, a parlament alelnöke, a PS elnöke az orosz invázió megindításának második évfordulója kapcsán. Felszólította a kormánypártok vezetőit, hogy újítsák meg az Ukrajnának nyújtott hadászati segítséget, és ne kockáztassák tovább Szlovákia biztonságát és megítélését.

Šimečka kijelentette, kétévnyi orosz agresszió után Ukrajna megérdemli a támogatásunkat
Michal Šimečka (TASR)

„Ez nem valamiféle absztrakt szenvedés, nem absztrakt számokról van szó. A számok mögött konkrét emberi sorsok húzódnak, ártatlan férfiaké, nőké és gyerekeké. És mindez itt, a szomszédunkban történik” – mondta Šimečka az áldozatok száma kapcsán.

Tomáš Valášek, a PS alelnöke az ukrajnai háború fejleményeiről beszélt. „Ha megtagadjuk Ukrajnától a fegyvereket, attól még nem lesz béke. Avgyijivka elesése igazolta a szavainkat, és leleplezte a Smer-SD és a Hlas-SD szégyenletes és fatális hazugságait” – jelentette ki Valášek.

Szombaton, február 24-én lesz két éve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kora reggel televíziós beszédében bejelentette az Ukrajna elleni invázió kezdetét, „különleges katonai műveletnek” nevezte azt, melynek célja „Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása”. Jelenleg 1500 kilométer hosszú az észak-déli irányú frontvonal, Ukrajna ellen naponta hajtanak végre rakétatámadásokat és tüzérségi támadásokat.

TASR