Šimečka: Méltatlan a parlamenthez a rendkívüli üléssel kapcsolatos eljárás

2024. február 13. - 10:59 | Belföld

Michal Šimečka, a PS elnöke szerint a parlamenthez méltatlan módon jártak el a kormánypártok a Martina Šimkovičová kulturális miniszter (SNS-jelölt) leváltásáról szóló rendkívüli ülés kapcsán. Azt sem érti, miért akkorra hívta össze az ülést Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök, amikor Šimkovičová külföldön tartózkodik.

Šimečka: Méltatlan a parlamenthez a rendkívüli üléssel kapcsolatos eljárás
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

Zora Jaurová (PS) kijelentette, továbbra is éberen fogják figyelni a miniszter lépéseit, a jelenlegi ülés programján is több olyan pont van, amely a kulturális minisztériumhoz kapcsolódik, és úgy véli, a rendkívüli ülés megvalósulásáig a miniszter további indokokat szolgáltat a menesztéséhez.

Šimečka emlékeztetett, hogy az ülést múlt péntekre (február 9.) is össze lehetett hívni, amikor Šimkovičová még Szlovákiában volt. A sikertelen megnyitási próbálkozások után pedig Pellegrini a most zajló ülésszak későbbi programpontjai közé is besorolhatta volna, nem kellett volna áttennie a következő ülésszakra.

„A házszabály betartását súrolja a döntése, mivel a mostani ülésszakra is be lehetett volna sorolni ezt a programpontot” – tette hozzá Jaurová azzal, hogy Šimkovičová a lemondására gyűjtött lakossági aláírásokat is ignorálja.

Šimkovičová leváltásáról hétfőn, majd kedden kellett volna tárgyalni, de minden próbálkozásnál határozatképtelen volt a parlament, kevés képviselő jelent meg az ülésteremben, ezért a házelnök a következő ülésszakra sorolta át ezt a programpontot.

A kulturális miniszter visszahívását az ellenzéki PS és az SaS kezdeményezte. Érvelésük szerint a döntéseivel és nyilatkozataival aránytalanul avatkozik be a kultúra szabadságába. Problémásnak tartják a támogatási alapoknál tervezett változásokat is, az intézmények függetlenségét és közszolgálatiságát féltik.


(TASR)