Šimečka: ne Orbán oligarcháinak zsebébe kerüljön az EU pénze! – elfogadta az Európai Parlament a jogállamot védő jelentést

2020. október 7. - 18:19 | Belföld

Óriási többséggel, 521 igen 152 nem ellenében, fogadta el szerdán az Európai Parlament a demokrácia és jogállam védelmét szolgáló Šimečka-jelentést. A szavazás során az Európai Néppártban gyakorlatilag egyedül maradt a Fidesz, a jelentést ugyanis a néppárti képviselők közül a magyar kormánypárt képviselőin kívül csak két szlovén frakciótag támogatta.

Šimečka: ne Orbán oligarcháinak zsebébe kerüljön az EU pénze! – elfogadta az Európai Parlament a jogállamot védő jelentést

Egységes uniós jogállamisági mechanizmusokat sürget az Európai Parlament a most elfogadott jelentésében: éves, országspecifikus ajánlásokon alapuló ellenőrzési ciklust javasolnak, amely szerintük biztosítaná a jogsértések megelőzését és az orvoslását is.

„Sikerült! Az Európai Parlament éppen elfogadta javaslatomat a demokrácia és a jogállam védelmére az EU-ban” - írta ki szerdán a Facebookjára Michal Simecka, a Progresszív Szlovákia EP-képviselője, a jelentésnek ugyanis ő volt az előadója. – Az ilyen széles konszenzus, ráadásul frakciótól függetlenül, ilyen érzékeny témában nem túl gyakran fordul elő a parlamentben.”

Šimečka: hogy ne Orbán zsebét tömjék uniós pénzzel

Šimečka szerint a jelentés segíti majd az európai értékek és egyben az uniós támogatások hatékonyabb védelmét. „A cél az, hogy a demokráciát és a jogállamot minden tagállamban – régiben és újban – egyformán értékeljék – objektív és fair módszerekkel – jelentette ki Simecka. –

Hogy ezután ne történhessen meg, hogy a német, a holland, vagy akár a szlovák adófizetők pénze Orbán oligarcháinak zsebében köt ki, vagy azoknak a kormányoknak a a kezébe kerül, amelyek brutálisan és tudatosan bontják le a liberális demokrácia elemeit.”

Deutsch csak kommunistázni tudott

A Fidesz képviselői közül Deutsch Tamás reagált a jelentés vitájában, még a szavazás előt, amikor a 70-es, 80-as évek magyar kommunista párttitkáraihoz hasonlította vitapartnereit.

„Ezek a megszólalások a 70-es, 80-as évek pöffeszkedő, kommunista párttitkáraira emlékeztetnek, akik azt képviselték, hogy vagy elfogadjuk az ő erőszakos pártideológiájukat, vagy végünk van”

- mondta a plénumban Deutsch. Nem maradt el a szabadságharcos retorika sem: „Elbírtunk velük és kivívtuk a szabadságunkat. El fogunk bírni ezekkel a támadásokkal is és megvédjük a szabadságunkat” - mondta a Fidesz Ep-képviselője.

Kotleba képviselői a Fidesszel összhangban

A Fidesz-képviselőkhöz hasonlóan Marian Kotleba pártjának képviselői is ellenezték a jelentést, a szlovák képviselők közül egyedüliként: a Kotleba-párti EP-képviselő, Milan Uhrík, és az ex-Kotlebás, most független Miroslav Radačovský szavazott a jelentés ellene. Tartózkodott a két kereszténydemokrata képviselő, Miriam Lexman és Ivan Štefanec, valamint a SaS-os Eugen Jurzyca.

Mert a 7. cikkely szerinti eljárás fogatlan

A jelentés szerint az EU-nak jelenleg nincsenek megfelelő strukturális eszközei az alapértékek védelmére, mert ahogyan a magyar és a lengyel példa mutatja, a 7-es cikkely szerinti eljárást nem lehet végigvinni. A képviselők aggályosnak tartják az autokratikus és illiberális tendenciák erősödését és megszilárdulását, amit tovább súlyosbít a koronavírus-járvány, és számos tagországban a korrupció, a dezinformáció és az állam foglyul ejtése.

A jelentésben javasolt mechanizmus az Európai Bizottság által kezdeményezett éves jogállamisági jelentések helyébe lépne. Nem csak a Bizottság, hanem egy szakértői testület is közreműködne a jelentések elkészítésében, amelyekhez már konkrét következményeket is kapcsolnának.

A labda most az Európai Bizottság térfelén pattog, a szükséges jogszabályt neki kell elkészítenie, és az Európai Tanácsnak pedig jóvá kell hagynia.

Lajos P. János