Simon Attila kapta az MTA Arany János-díját

2016. május 4. - 19:03 | Kultúra

Simon Attila történész kapta az Arany János-díjat, mellyel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) minden évben egy határon túl élő magyar kutató kiemelkedő tudományos tevékenységét díjazza.

Simon Attila kapta az MTA Arany János-díját
Simon Attila (Fotó: foruminst.sk)

A rangos elismerést Lovász László, az MTA elnöke adta át kedden az alábbi indoklással: „Simon Attila egész tudományos pályafutását választott tudományszakához, a történettudományhoz és a kibocsátó közösséghez, a szlovákiai magyarsághoz való szilárd elkötelezettség jellemzi. Teljesítménye kutatóként, oktatóként és vezetőként egyaránt kimagasló” - olvasható a Fórum Kisebbségkutató Intézet weboldalán.

Simon Attila, az intézet igazgatója, és a Selye János Egyetem Történelem Tanszékének vezetője az Új Szónak így nyilatkozott az elismerésről:

"Bevallom, meglepett, hogy én kaptam a díjat, hiszen annyi más kolléga megérdemelte volna. Másrészt azonban jól is esett, és büszkeséggel is tölt el, mivel a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb olyan kitüntetéséről van szó, amelyet külhoni magyar kutató kaphat. Olyan elismerésről, amelyet nem a politikától, hanem a szakmától kapok, s ez nekem sokat jelent. (...) Egy ilyen elismeréstől az ember ugyan nem lesz több és más, ám az nem baj, ha mérceként tekint rá. Mérceként, amit újra és újra meg kell ugrani. Szerencsére nekem hobbim az, amit munkaként végzek, így az újabb és újabb szakmai kihívások teszik izgalmassá az életemet."

(para)