Simon: az MKP kizárta a magyar lista létrehozásának esélyét; Berényi: Simonéknak adjon helyet inkább a másik két platform

2023. január 30. - 18:34 | Belföld

A közös parlamenti indulás megakadályozásával vádolja Simon Zsolt a Szövetség Magyar Konzervatív Platformját (MKP), amely arról döntött, hogy a választási listán 3 helyet kínál fel, egyéni jelölteknek. Simon szerint ők pártként akarnak megegyezni a Szövetséggel, és szeretnék, ha legkésőbb február 15-ig döntene erről a Szövetség. A Szövetség szerint ők tartják magukat az első találkozón elhangzottakhoz, és az elnökség igent mondott a további tárgyalásokra.

Simon: az MKP kizárta a magyar lista létrehozásának esélyét; Berényi: Simonéknak adjon helyet inkább a másik két platform
Fotó: Paraméter

A Magyar Fórum a közös lista elutasításának tartja a Szövetség konzervatív platformja (MKP) szombati döntését, amely szerint a választási listán a párton belüli egyezség alapján nekik jutó 75 helyből 3-at ajánl fel, egyéni jelölteknek.

„Az MKP ezzel kizárta a magyar lista létrehozásának a lehetőségét” – reagált a platform döntésére Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.

Ők ugyanis pártként akarnak megegyezni a Szövetséggel, a legszívesebben egy választási pártot hoznának létre a Szövetséggel, amely a közös „magyar lista” mögött állna. „A Magyar Fórum nem egy, nem két, nem is három ember, hanem egy csapat, amely ma a közvélemény-kutatásokban jelenleg 2 százalék körüli támogatással rendelkezik” – magyarázta álláspontjukat Simon.

Azt szeretnék, ha a Szövetség két másik platformja, a Híd és az Összefogás tisztázná a helyzetet.

„Felszóltjuk a Szövetség másik két platformját, a Hidat és az Összefogást, hogy február 15-ig foglaljanak állást, és alakítsanak ki egységes véleményt a pártban” – mondta Simon.

A február 15-i határidő Simon szerint nem önkényes, hiszen egyre valószínűbb, hogy előrehozott parlamenti választás lesz, és a júniusi időpont sem kizárt. „Ebben az esetben már március végén le kell majd adni a választási listát” – magyarázta a sietséget Simon.

Az MKP Simonnál konzervatívabb jelölteket vár

Berényi József, a Szövetség konzervatív platformjának elnöke szerint ők nem zárták ki az együttműködést a Magyar Fórummal.

„A Szövetség Elnöksége még a platformülésünk előtt egyhangúlag megszavazta, hogy tovább kell tárgyalni a Magyar Fórummal, de nem kívánunk választási pártot létrehozni” – mondta a Paraméternek Berényi. – A Szövetség listáján tudjuk elképzelni, hogy a Magyar Fórum, vagy bárki más induljon.”

A platform által szombaton külső jelölteknek felajánlott három helyet azonban nem elsősorban Simonéknak adnák. „Elsődlegesen azok számára kívánjuk felajánlani, akik a nemzeti-konzervatív-keresztény értékrendhez tartoznak. Itt sem zártunk be minden lehetőséget, de szerintem logikus, hogyha jönnek külső jelöltek, akkor a másik két platform is nyitott lesz” – küldte Berényi a másik két platformhoz Simont.

– Simon Zsolt nem egy nemzeti-konzervatív politikus, elsődlegesen nem nekik tartottuk fenn a helyeket.”

Berényi szerint neki nem jelentene problémát, ha Simon a Szövetség listáján szerepelne. „Nekem semmi gondom nincs azzal, hogy Simon Zsolt szerepeljen a listánkon a kollégáival együtt a Magyar Fórumból, de koalíciót nem tudunk vállalni, mert az 7 százalékos küszöböt jelentene, ami nagy rizikó, választási párt létrehozásához pedig nincs sem idő, sem akarat” – mondta Berényi.

„A Magyar Fórumot várjuk szeretettel”

A pozitív elnökségi döntést megerősítette Mózes Szabolcs (Összefogás Platform), a Szövetség alelnöke is.

„Simon Zsoltnak el kell döntenie, hogy hisztis médiapolitizálást folytat vagy őszinte párbeszédet” – reagált a Magyar Fórum elnökének kijelentéseire Mózes.

Szerinte világosan elmondták a tárgyaláson, hogy a Szövetség elindul a választásokon, és a listájuk a Magyar Fórum előtt is nyitva áll.

Mózesnek nem tetszik az sem, hogy Simon külön tárgyalna a két platformmal, szerinte az nem fog működni, hogy a platformokat megpróbálja egymás ellen hangolni.

„A Szövetséggel tárgyal, a Szövetség fog dönteni” - jelentette ki Mózes

Rigó Konrád, a Híd Platform elnöke szerint várják Simont a tárgyalóasztalhoz. „A Szövetség országos elnöksége is egyértelműen úgy határozott, hogy a Magyar Fórumot szívesen látja a listáján. Minderről pontosan tud Simon is ezért ma nyílt kapukat döngetett – mondta Rigó a Paraméternek. – Az országos elnökségi határozat az, hogy a Magyar Fórumot várjuk szeretettel.”

Simon szerint az „orbánszeretet” nem járható út

A Magyar Fórum elnöke bírálta a MKP-t a szombaton elfogadott politikai nyilatkozat miatt is. „Ez arról szól, hogy unióellenes politikát folytatnak, legalábbis szóban, egy az egyben áthozzák a magyar kormány kommunikációját Szlovákiába, amit nem tartunk szerencsés megoldásnak, mert Szlovákiában a magyar közösség nem olyan nagy, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy megosztott legyen annak mentén, hogy szereti-e Orbán Viktort, vagy nem szereti” – jelentette ki Simon. Szerinte ezzel a retorikával azt lehet elérni, hogy egy ilyen kommunikációt folytató magyar párttal a szlovák demokratikus pártok nem fognak szóba állni a szlovák parlamentben.

Rigó azonban úgy véli, hogy az MKP csak egy platformja a Szövetségnek, nem az egész párt.

„A Szövetség több, mint ez az egy platform. A Szövetség kongresszusa által elfogadott Alapelvek egyértelműek az Európai Unió, a jogállamiság és a demokratikus berendezkedés kérdésében” – állt ki Rigó a Szövetség uniópártisága mellett.

Berényi: Csak egy kérdésben fogalmaztunk meg kritikát

Berényi József az MKP elnöke nem tartja unióellenesnek a platformja által elfogadott nyilatkozatot.

„Nem igaz, hogy unióellenes lenne a nyilatkozat, csak egy kritikát fogalmaztunk, hogy a jogállamiság félremagyarázásával nem lehet büntetni tagországokat” – védte Berényi a nyilatkozatot.

Platformja - a magyar kormány álláspontjával megegyezően - azt állítja, hogy az unió

„a jogállamiság fogalmának félrevezető felhasználásával politikai nyomást gyakorol azon országokra – Magyarország, Lengyelország -, amelyek nem osztják a brüsszeli bevándorlás-, gender-, LMBTQ+ politikát.”

Az unió elsősorban az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését, a korrupció elleni határozottabb fellépést és a közbeszerzések hatékonyságának javítását kérte a magyar kormánytól, a követelések között nem szerepel, hogy Magyarország módosítsa bevándorláspolitikáját, sem a genderpolitikáját, sem pedig az LMBTQ+ politikáját.

Berényi szerint azonban a nyilatkozatuk nem riasztja majd a szlovák pártokat. Példaként a megyei együttműködéseket emelte ki, a Szövetségnek négy megyében van már vagy lehet alelnöke, ebből az egyik éppen Berényi József Nagyszombat megyében.

- lpj -