Simon: Bugár már nem szerzi vissza egykori erejét

Simon Zsolt, aki egyedüliként távozott a Hídból, miután a párt kormányra lépett a Smerre, interjút adott a Denník N napilapnak.

Simon: Bugár már nem szerzi vissza egykori erejét
Simon Zsolt (Fotó: TASR)

Ebben mindjárt az elején leszögezi, hogy nem bánta meg, hogy nem maradt a koalícióban, mivel nem tudna nyugodtan aludni. Azzal érvel, hogy a Dzurinda- és a Radičová-kormányokkal is lendíteni próbáltak az országon, a Fico-kormányok ezzel szemben viszont csak a korrupcióról és a kliensrendszerről szóltak.

Fájlalja, hogy a Fico-kormány igazságügy-minisztere éppen Lucia Žitňanská, mivel arra számított, hogy a Hídhoz történő érkezésével az értékek és a „gerinc” kerül előtérbe a pártnál, és úgy látja, nélküle nem alakulhatott volna meg a kormány.

Simon ugyan elismeri, hogy történtek előrelépések a Žitňanská vezette tárca által indítványozott törvényekkel, például az állami támogatások haszonélvezőinek jegyzékével, ugyanakkor szerinte hiába derül fény általa arra, hogy kikhez áramlanak például az EU-s pénzek, ha a rendőrség később azt mondja, hogy nem történt bűncselekmény.

Úgy látja, hogy nem a Radičová-féle koalíció, hanem a mostani nevezhető inkább tákolmánynak, amit éppen Fico használ előszeretettel ellenfelei próbálkozásaira.

Simon véleménye szerint a Fico-kormány válsága abban különbözik a Dzurinda- és Radičová-kabinetek kríziseitől, hogy ott az értékek mentén alakult ki a szembenállás, míg itt arról van szó, hogy kié legyen a nagyobb zsákmány az euróalapokból.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a Fico és Danko közti gyűlölködés odavezet majd, hogy az SNS képviselői kihátrálnak pártelnökük mögül, majd a koalíció átalakításával támogatják a Smert.

Bírálta az ellenzéket is, nem tetszik a viselkedésük, mivel szerinte mind Richard Sulík, mind Igor Matovič, mind Boris Kollár annak vezetője szeretne lenni, ahelyett, hogy összefognának. Emlékeztetett a Mečiar-korszak végére, amikor megalakult az SDK, illetve három magyar pártból az akkori MKP. Mint mondta, arra számított, hogy Richard Sulík megérhet arra, hogy az ellenzék vezetője legyen, de ez egyelőre nem történt meg.

Simon nevek nélkül sugallta, hogy ismer olyan hidasokat, akik csalódtak a párt irányultságában, és ő maga úgy véli, Bugár azért próbálja összetartani a koalíciót, mert a Hídnak más esélye nincs, egy előrehozott választással nem is jutnának be a parlamentbe.

Véleménye szerint Bugár a politikai karrierje kezdetétől a jó oldalon állt, ezzel a koalícióval viszont átállt arra az oldalra, amely ellen korábban harcolt, emiatt pedig a választóiban akkora a csalódás, hogy a korábbi erejét már sosem szerezheti vissza.

(Denník N)