Simon és az MKP sem zárja ki, hogy tárgyalna a PS magyar platformjával

2019. augusztus 28. - 16:28 | Belföld

A parlamenten kívüli Magyar Fórum (MF) még tárgyalni akar az együttműködésről a szintén parlamenten kívüli MKP-val. Emellett el tudja képzelni az együttműködést a Progresszív Szlovákiával (Progresívne Slovensko) is, amely a napokban magyar platformot alapított. Ezt Simon Zsolt, az MF elnöke erősítette meg a TASR hírügynökségnek, hangsúlyozva: biztosítani akarja a magyar kisebbség parlamenti képviseletét a jövő évi választások után is. Az MKP nyitott a tárgyalásra, de kész egyedül is indulni a választásokon.

Simon és az MKP sem zárja ki, hogy tárgyalna a PS magyar platformjával
Simon Zsolt - Fotó: Cséfalvay Á. András

„Örülök, hogy vannak olyan szlovák pártok, amelyek a szlovákiai magyarok problémáit legalább olyan fontosnak tekintik, mint a szlovákokét” – jelentette ki Simon a PS magyar platformjára utalva. Bár a pártelnök el tudná képzelni velük is az együttműködést, bevallása szerint egyelőre nem tárgyaltak.

Az MKP egyedül is kész indulni a választásokon, de nem zárja ki egy közös lista lehetőségét sem.

Ezt Králik Róbert, a párt sajtótitkára közölte. Bugár Béla pártjával, a Most-Híddal nem sikerült megegyezni.

Az MKP nem zárta ki, hogy tárgyalni fog Igor Matovičcsal, az OĽaNO mozgalom vezetőjével, aki korábban együttműködésre szólította fel a kisebbségi pártokat is. Menyhárt József pártja nem zárkózik el a Magyar Fórum elől sem, az esetleges megegyezés a feltételektől függ. Konkrét ajánlatot egyelőre nem kaptak sem Matovičtól, sem Simontól.

Az MKP legitim lépésnek nevezte a PS magyar platformjának létrehozását, és nem zárta ki a tárgyalásokat velük sem.

A magyar pártok a nyár folyamán kezdtek el tárgyalni a parlamenti választások előtti esetleges együttműködésről. A Most-Híd kormánypárt támogatottsága a parlamenti küszöb körül mozog, az MKP-t a felmérések régóta 5 százalék alá mérik. Az MF és az MKDA-MKDSZ támogatottságát a közvélemény-kutatások eredményei között rendszerint nem tüntetik fel. Abban mindegyik párt egyetért, hogy biztosítani kell a magyarok parlamenti képviseletét. Tényleges egyezség eddig csak a Most-Híd és az MKDA-MKDSZ pártok között született.

Kapcsolódó cikkek:
„Senki nem fog értünk vérezni a szlovák pártok színeiben” – villáminterjú Menyhárt József MKP-elnökkel (videó)
Az MKP bemutatta az összes pontot, amiről tárgyaltak a Híddal
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szlovákiai magyar össztársadalmi megbeszélést kezdeményez
Nem sikerült megegyezni: nem lesz Híd-MKP-koalíció!
Simon: A Híd nélkül is létezik magyar képviselet, készen állunk tárgyalóasztalhoz ülni az MKP-val

(TASR)