Simon: "A magyarok szavazatai nélkül Szlovákia nem lesz jobb ország" (VIDEÓ)

2019. május 19. - 07:57 | Belföld

Sor került a Magyar Fórum politikai párt alakuló közgyűlésére szombaton Pozsonyban.

Simon: "A magyarok szavazatai nélkül Szlovákia nem lesz jobb ország" (VIDEÓ)
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

A párt elnöke Simon Zsolt, alelnökei Janits Erzsébet és Gál Zsolt. Az alakuló közgyűlést követő sajtótájékoztatón Simon Zsolt bemutatta a párt Országos Elnökségét, annak céljait és szándékait.

„Elsődleges célunk a választók egységbe való tömörítése. Mindenesetre tudjuk, a magyarok szavazatai nélkül Szlovákia nem lesz jobb ország, nem lesz jobb a kormány. A mi szavazatunk döntő”

- kezdte Simon Zsolt, majd leszögezte, elutasítják az együttműködést a Smer, az SNS és az ĽSNS párttal. Európa-orientáltak, szeretnék visszaadni a jogállamiságba vetett hitet, ezért új politikusoknak adnak teret.

„Szeretnénk, ha a Magyar Fórum a szlovákiai magyaroknak, a magyar érzelmű választóknak egy erős képviseletet tudna biztosítani. Fontos számunkra, hogy egy jövőképet adjunk a közösségünknek”

- húzta alá a pártelnök. A magyarság megmaradását a falvakban látja, mivel „a falvainkban volt a legkisebb az asszimiláció.”

Lényegesnek tartják az egységes önkormányzati képviselet meglétét, valamint azt, hogy a magyar kisebbség államalkotóvá váljon. „Fontosnak tartjuk, hogy a preambulum ne úgy szóljon, hogy mi, a szlovák nemzet, hanem úgy, hogy mi, Szlovákia polgárai.”

Simon Zsolt hangsúlyozta, újra kell szervezni az államigazgatást annak érdekében, hogy az ne hozza hátrányba a magyar kisebbséget. Kifejtette, jelenleg nyolc megye van, amely minimálisan veszi figyelembe a történelmi központokat. Továbbá elmondása szerint újra kell gondolni a magyar közoktatási rendszert is.

„E pontokat nemcsak a párt tagjaival, hanem széles körben szeretnénk megvitatni. Ez egy hosszú távú jövőkép” - zárta mondandóját Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke.

Az országos elnökség tagjai: Bodoki Péter, Bugár Viktor, Bojtoš Tomáš, Czompoly Csaba, Mikloš Daniel, Szabó Gergely.

Az Etikai Bizottság tagjai: Molnár Béla, Soóky Péter, Sztruhár Ferenc.

Az Ellenőrző Bizottság tagjai: Bindics László, Bugár Károly, Szenczi Gabriel.

A Belügyminisztérium februárban regisztrálta a Magyar Fórum politikai pártot.

SzC