Simon szerint több diák jelentkezik magyar középiskolákba, mint amennyivel Besztercebánya megye számolt, Agócs szerint a statisztika csalóka képet fest

2021. március 30. - 13:54 | Régió

A Magyar Fórum és Besztercebánya megye képviselői kedden a magyar anyanyelvű középiskolás diákok helyzetéről egyeztettek.

Simon szerint több diák jelentkezik magyar középiskolákba, mint amennyivel Besztercebánya megye számolt, Agócs szerint a statisztika csalóka képet fest
Fotó: TASR - illusztráció

A találkozón a Magyar Fórumot Simon Zsolt elnök és Baki Attila párttitkár, Besztercebánya megyét Ján Lunter megyeelnök, Miroslav Martiš, az iskolaügyi osztály vezetője, Agócs Attila megyei képviselő és Csúsz Péter, a megyeelnök déli régiókért felelős megbízottja képviselte.

"Besztercebánya megyében 52 diákkal több jelentkezik magyar tannyelvű középiskolákba, mint amennyi helyet a megye előirányzott. A tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy április 20-án újra tárgyalóasztalhoz ülnek, és a végleges adatok alapján tudják megítélni, mennyi diák adta le jelentkezését a magyar tannyelvű középiskolákba. Besztercebánya megye elnöke és képviselői biztosítottak arról, hogy minden egyes diák azon alkotmányos joga, mely szerint anyanyelvén tanulhat, be lesz biztosítva. Bízunk benne, hogy a probléma rendszerszintűen is orvosolva lesz. Míg a magyar kisebbség aránya a megyében 10,2 százalék, addig a magyar tanítási nyelvű középiskolákban lévő hely csupán 5,82 százalék" – közölte a találkozó kapcsán Simon, majd hozzátette, örülnek, hogy Besztercebánya megye elnöke, Ján Lunter pozitívan viszonyul a magyar kisebbség gondjaihoz, problémáikra keresik a szakszerű megoldásokat.

Agócs Attila besztercebánya megyei képviselő – aki egyben Fülek polgármestere is – szerint azonban a statisztikai adatok nem festenek valós képet. "Simon Zsolt új politikai téma után kutatva eljött leellenőrizni a megye kisebbségi oktatásügyét, és úgy a megyei hivatal, mint a megyei önkormányzat magyar képviselőinek beszámolója alapján azzal kellett csalódottan szembesülnie, hogy a statisztika csalóka képet fest. A száraz számok mögött rejtve maradnak olyan helyi sikerek, mint a nagymúltú losonci építőipari szakközépiskola magyar osztályának tavalyi újranyitása, vagy a füleki gimnázium négyosztályos képzésére tavaly felvett 24 diák (ez a szám egy évvel korábban 12 volt). A táblázatokból az sem olvasható ki, hogy a füleki szakközépiskola a valóságban szintén kétnyelvű képzést biztosít. Ezek természetesen csak a legszűkebb környezetemből vett példák" – reagált Agócs Attila, majd hozzátette, a megye magyar oktatási nyelvű középiskolái mellett dolgozó iskolatanácsok munkájában mind a hét magyar megyei képviselő (hat MKP-s és egy hidas) részt vesz, a konkrét iskolákban felmerülő gondokat pedig lokálisan és folyamatosan orvosolják.

"Az egyes intézményvezetőkkel együttműködve az előirányzott számokat rugalmasan a reális igényekhez igazítva minden magyar gyermek anyanyelvi oktatásra vonatkozó alkotmányos jogának érvényesítését biztosítjuk. Ha választani kell aközött, hogy a statisztika üljön, vagy a gyakorlatban működjenek a dolgok, mi a második lehetőség mellé tesszük le a voksunkat. Amennyiben a jövőben sikerül a statisztikán is javítanunk, annak örülni fogunk" – zárta a besztercebányai megyei képviselő.

(fl)