Simon Zsolt és a dán sertéstenyésztők összefüggései

2020. január 23. - 16:48 | Régió

Sok mendemonda kering arról, hogy Simon Zsolt személyéhez kapcsolódik a dán sertéstenyésztők dél-szlovákiai megtelepedése. A valóság után kutatva megkérdeztük Simon Zsoltot, válaszoljon, mi a valóság a dán sertéstenyésztők  megtelepedése körül?

Simon Zsolt és a dán sertéstenyésztők összefüggései

Röviden válaszolva, alaptalan rágalom az egész, mert az állításoknak nincs valós alapja.

Mégis, miért terjed ez a rágalom?

Mert a régi mondás szerint ,,a százszor elismételt hazugság igazsággá válik.“

A tisztánlátás végett, kifejtené bővebben a dán sertéstenyésztők érkezése körüli valóságot?

Közel két évtizeddel ezelőtti történések ezek. Próbálom tényszerűen megközelíteni a probléma bemutatását. A dán vállalkozók profitorientált vállalkozást folytatnak a sertéstenyésztésben. Mondjuk meg, hatékonyan teszik, amit csinálnak. A magas koncentrációs farmok viszont számos negatívumot is hoznak. A több tízezres farmok sok mellékterméket is termelnek, magyarul trágyát, ennek pedig a földekbe való bedolgozása nagyon sok ,,illatos” problémát eredményez.

Nem véletlen a mondás, hogy ,,valami bűzlik Dániában.”

De nézzük a tényeket:

  • A Dan – Slovakia Agrar, a.s. nagymegyeri cég, miként azt egyszerű internetes rákereséssel a cégregiszterből megtudhatjuk, ilyen néven 2001. 10. 2-tól létezik. (lásd ITT)
  • A PIGAGRO, s.r.o. céggel kapcsolatban szintén ebből a cégregiszterből tudhatjuk, hogy Knud Sten Hansen 2002. 9. 30-tól van jelen ebben a cégben. (lásd ITT)
  • Simon Zsolt pedig mezőgazdasági miniszternek 2002. október 16-án lett kinevezve. (lásd ITT)

Tehát, a dátumok egyértelműen mutatják és bizonyítják, hogy semmi közöm ahhoz, hogy a dánok Szlovákiában kezdtek vállalkozni. Ezért a miniszteri elődömet, Pavel Koncošt (SDĽ) és társait terheli a felelősség.

Világosnak és egyértelműnek hat, amit mond. Akkor miért a sok suttogó szóbeszéd, hogy ön a felelős a jelenlegi helyzetért?

Azt, hogy a dánok ide érkeztek és elkezdtek vállalkozni, azt az emberek mindjárt nem vették észre. Ennek ugyanis van bizonyos felfutási ideje. Az elődöm döntésének a hatása, hatásai pedig akkor kezdtek jelentkezni, amikor már én voltam a mezőgazdasági miniszter. Az én lelkiismeretem tiszta, mivel a dánok nálam semmilyen kiváltságos támogatásban nem részesültek.

Mármint?

Egy példát mondanék. 2004-ben az akkori gazdasági miniszter (Pavol Rusko) a kormány elé terjesztette, hogy a Dan – Slovakia Agrar, a.s. nagymegyeri cég részére nyújtson a kormány invesztíciós támogatást 143 000 000 Sk erejéig. Ezzel én, mint mezőgazdasági miniszter, nem értettem egyet. A kormányülés ezt a javaslatot elutasította.

Bele sem akarok gondolni, hogy milyen befolyásra tettek volna szert a Csallóközben akkor, ha ez a támogatás zöld utat kap.

Tehát, nem a dánok segítségére voltam, hanem éppen ellenkezőleg, persze az utóbbinak a hírértéke nem ugyanaz, mint, amivel évek óta tépázzák a személyemet.

Magától adódik a kérdés, kordában lehet tartani a dán sertésfarmokat? Milyen törvényre volna szükség ahhoz, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy tehetetlenek?

Jelenleg nem volna szükség új törvényre, mindössze azt kellene betartani, ami van. A jelenlegi kormány is elfogadott egy törvényt a csallóközi ivóvíz védelme érdekében. Én mégis azt kérdezem, hány ellenőrzést végeztek el az elfogadott törvény alapján? Probléma itt van elásva. Vannak, akik a törvény fölött állnak. És ezen kell változtani.

És végül, de nem utolsósorban, az SDĽ emberei ma a Smerben politizálnak és védik nem egyszer a dán vállalatokat. Emlékezzünk csak vissza Jahnátek úr megnyilvániulásaira.

Ezért is kell együtt kormányt váltanuk, hogy a dánok, vagy bárki mások, ne álljon a szülőföldünkön a törvények fölött.

(PR-cikk)