Simon Zsolt: A felvidéki magyaroknak meg kell őrizniük a stratégiai nyugalmukat

2022. április 6. - 10:39 | Belföld

A felvidéki magyar és magyar érzelmű polgárok nagy kihívás előtt állnak. Nekünk kisebbségben Szlovákiában elemi érdekünk a nyugati demokratikus világhoz tartozni, ezen belül az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Ez garantálja számunkra a kisebbségi, az emberi és a nyelvi jogainkat. A magyar kormány különutas politikát folytat az EU-n belül, mely az orosz agressziót követően teljes mértékben mindenki számára nyilvánvalóvá és olvashatóvá is vált.

Simon Zsolt: A felvidéki magyaroknak meg kell őrizniük a stratégiai nyugalmukat

Az európai bizottság tegnap be is jelentette, eljárást indít a jogállamiság ügyében Magyarországgal szemben. Ezt a bejelentést követően megingott a magyar tőzsde. Várhatóan növekedni fog a feszültség a magyar kormány és Brüsszel között. Az anyaországnak el kell döntenie, hová akar tartozni, az EU-hoz vagy a keleti diktatúrák felé hajlik. Az angolok példájából tudjuk, hogy ki lehet lépni az EU-ból, remélem, Magyarország nem fogja követni ezt a példát.

Nekünk, felvidéki magyaroknak pedig ki kell maradnunk ebből a konfliktusból. Stratégiai nyugalmat kell tanúsítanunk, ha el szeretnénk kerülni a feszültséggerjesztést idehaza. Számunkra továbbra is csak az EU és a NATO-tagság a megoldás.

Mindenkinek szíve joga, hogy kivel szimpatizál, de ne engedjük, hogy ez feszültséghez vezessen. Nekünk, szlovákiai magyaroknak (szülőföldünkön) a jó oldalon kell állnunk. A magunk érdekét kell szem előtt tartanunk.

Ki kell maradnunk Brüsszel és a magyar kormány vitájából.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke

(PR-cikk)