Simon Zsolt szerint a Híd programjának újabb lényeges eleméről mond le

2016. június 9. - 11:45 | Belföld

A Híd külpolitikai víziójában is szerepel Koszovó függetlenségének elismerése, csakhogy a Smer kormányai voltak azok, amelyek ezt megtagadták. A Hídból távozott Simon Zsolt szerint a párt és a Sieť is szembemegy korábbi álláspontjaival

Az Európai Bizottság május 10-én adta ki negyedik jelentését Koszovó vízummentességhez vezető útjáról, és ebben megállapították, hogy annak már minden feltételét teljesítették. Amennyiben a tagországok képviselői megszavazzák Koszovó számára a vízummentességet, abban az esetben Szlovákia, illetve a Koszovót független államként el nem ismerő EU-s tagországok sem cselekedhetnek másként, tehát vízum nélkül kötelesek lesznek beengedni a koszovói polgárokat.

Ennek kapcsán május végén határozatot fogadott el a szlovák parlament külügyi bizottsága is, melyre a külügyminisztérium úgy reagált, hogy Koszovót illetően a szlovák kormány 2007-es, tehát az első Fico-kormány idején jóváhagyott nyilatkozata érvényes, melyben szerb provinciaként tekintenek rá.

Az EU 2012-ben megkezdte a párbeszédet a koszovói vezetéssel a vízumliberalizációról, mely során csaknem száz ajánlást szabtak meg számukra, melyek teljesítése esetén biztosíthatják polgáraik számára a vízummentességet. Idén áprilisban hagyták jóvá az EU és Koszovó közti Stabilizációs és asszociációs egyezményt mind a 28 tagállam támogatásával, az EB májusi jelentése pedig egy újabb nagy lépés a vízummentességhez.

A szlovák külügyminisztérium közlése szerint a koszovói vízummentesség pozitív EU-s elbírálása esetén csak az annak feltételeit teljesítő biometrikus útlevéllel rendelkező koszovói polgárok utazhatnak Szlovákiába vízum nélkül. Ilyen módon bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napot tölthetnek Szlovákiában.

Simon Zsolt (független), a szlovák parlament külügyi bizottságának tagja nehezményezte, hogy a jelenlegi kormány tagja két olyan párt is, a Híd és a Sieť, amely az eddigiekben Koszovó függetlensége mellett foglalt állást. „Elszomorítónak tartom, hogy a Híd és a Sieť is a Smer kormányán keresztül amellett teszi le a voksát, hogy Szlovákia ne ismerje el Koszovót önálló államként. A Híd már lemondott a kettős állampolgárság kérdéséről, most Koszovó függetlenségéről. Számomra az a kérdés, miről fog még lemondani?” – szögezte le.

A külügyi bizottság hidas elnöke, František Šebej azonban ezzel nem ért egyet. „A Híd állásfoglalása ebben a témában nem változott. A vízummentesség megítélése ebből a szempontból uniós, nem pedig tagországi szintű döntés” – húzta alá.

Simon szerint a Híd hozzáállása igazolja, hogy a jelenlegi kormány is kizárólag a Smeré. „Nemcsak a Smer hozta létre, a Híd és a Sieť alakította meg számukra” – hangsúlyozta.

(para)