Simon Zsolt új párt létrehozásán dolgozik – villáminterjú a Híd korábbi alapítójával

Simon Zsolt az Aktuality.sk portálnak kedden elismerte, hogy akár egy új pártot is létrehozhat. A parameter.sk ezzel kapcsolatban megszólította a 2016-os kormányalakításkor a Híd pártot faképnél hagyó független képviselőt, korábbi mezőgazdasági minisztert.

Simon Zsolt új párt létrehozásán dolgozik – villáminterjú a Híd korábbi alapítójával
Fotó: tasr

Mikorra várható az új párt létrehozása?

Erről egyelőre még nem lehet beszélni. Amiről viszont lehet, az az, hogy sokan megszólítottak azzal az igénnyel, hogy létre kellene hozni egy tömörülést. Most a nyaramat annak szentelem, hogy találkozgatok emberekkel, beszélek az engem megszólító személyekel, akik elégedetlenek az országban kialakult helyzettel.

Kik szólították meg önt és mikor történt mindez?

Első körben akkor kerestek fel, amikor a 2016-os választásokat követően megalakult a kormány és én nem voltam hajlandó támogatni az ismert összetételű kabinetet. Aztán később, Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után folytatódtak ezek a megkeresések. S hogy kik szólítottak meg? Pozsonytól Ágcsernyőig sokan, kizárólag dél-szlovákiai magyarok, de nem szeretnék egyetlen embert sem megnevezni.

Ezeket a találkozókat hogyan kell elképzelni, mi a legfőbb kérdés?

Azt kell eldöntetni, hogy miképpen lehet biztosítani a magyar képviseletet a parlamentben. Azt látni, hogy az MKP képtelen átlépni a bejutási küszöbön, és 4 százalékról inkább 3 százalék felé halad, a Híd pedig 5 százalék alá igyekszik. Így pedig joggal aggódnak az emberek.

Mégis, meddig tarthatnak ezek a konzultációk?

Minden attól függ, a találkozók milyen sikerrel záródnak. Ha van kellő elszántság, ha a változást sürgető emberek elég időt és energiát tudnak áldozni, akkor bizony két-három hónapon belül dönteni kell a hogyan továbbról. Ez az egész kezdeményezés a magyar képviseletről szólna, ami a generációváltáson alapul.

Attól nem tart, hogy az új párt esetleges létrehozása inkább csak tovább forgácsolná a szlovákiai magyar szavazatokat?

Ez egy hipotetikus kérdés, mivel hónapok múlva válig világossá, hogy lesz-e új tömörülés vagy sem.

És ha mégis lesz, akkor milyen nevet kaphat az új párt?

Ahogy jeleztem, mivel még nem született döntés a legfontosabb kérdésről, ezt felesleges firtatni.

(sárp)