Simonék köszönik szépen, de a Heger-féle káoszban nem vesznek részt

2023. május 22. - 14:02 | Belföld

Egyedül folytatja a választási felkészülést a Magyar Fórum vezette, ötpárti – Magyar Fórum, ODS, Za regiony, SRK, DS – választási blokk. A Demokraták ajánlatát nem tartják sem fairnek, sem nagyvonalúnak, ahogyan az Eduard Heger jellemezte. Azt azonban nem zárják ki, hogy még a jelöltlista leadása előtt, vagyis július 2-ig más pártok jelöltjeit is felveszik a jelöltlistájukra.

Simonék köszönik szépen, de a Heger-féle káoszban nem vesznek részt
Pavel Macko, Simon Zsolt és Jozef Rajtár (Fotó: Paraméter)

Nem fogadta el a Demokraták (Demokrati) vasárnap esti ajánlatát a Magyar Fórum vezette ötpárti választási blokk.

“Ahogyan már megszokhattuk Eduard Hegertől és az általa vezetett Demokratáktól, mindent az utolsó pillanatban próbálnak meg megoldani, de a javaslataik csak káoszt eredményeznek”

– értékelte a Demokraták vasárnap esti ajánlatát Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. Eduard Heger vasárnap estére hívta tárgyalni a Magyar Fórum, valamint a Kékek és a Híd vezetőit.

“Maguk is beismerték, hogy nem tudják garantálni a megvalósítást” – mondta Simon azzal kapcsolatban, hogy a Demokraták azt sem tudták vállalni, hogy választási pártként határidőre nevet módosítanak.

A Magyar Fórum vezette tömörülés egyedül folytatja a felkészülést a választásra, és bízik abban, hogy sikerül átlépniük az 5 százalékos határt, habár most még mélyen a küszöb alatt vannak. “Azt garantálni tudjuk, hogy a ránk leadott szavazatok nem fogják segíteni azt, hogy Robert Fico hatalomra kerüljön” – jelentette ki a Magyar Fórum elnöke.

A Híddal és Dzurindával még összefoghatnak

A Híddal és a Kékekkel való választási együttműködést nem zárták ki, de ezt már nem egy közös választási pártban képzelik el. “Az igaz, hogy még nem vagyunk öt százalékon, viszont a támogatásunk növekszik” – állítja Simon. – Ezzel szemben a Szövetég szétesett, a Híd pedig új pártot hozott létre.”

Azt sajnálja, hogy a Híd elsődlegesen a Mikulás Dzurinda vezette Kékekkel (Modrí – Európske Slovensko) kötött választási együttműködést. A Híddal és Dzurindával egyelőre nem kívánnak szövetkezni.

“A későbbiekben, ha olyan lesz a helyzet, jöhetnek a mi listánkra, tárgyalhatunk arról, hogy a mi listánkon a képviselőik szerepelhetnek”

– mondta Simon.

A fordított helyzetet sem zárta ki, ha ők lesznek a gyengébbek a felmérések alapján, akkor esetleg az ő képviselőik szerepeljenek a másik tömörülés listáján. “Várjuk meg azt, hogy a Kékek a Híddal milyen eredményt mutatnak. Az a természetes, hogy nem a nagyobbik megy a kisebbhez” – mondta Simon.

Demokraták: győzött az önzés

A Demokraták szerint azonban győzött az önzés, ezért nem sikerült megegyezniük a közös indulásban. „Igazságos és fair ajánlatot tettünk a közös indulásra” – ismételte meg hétfőn a vasárnapi sajtóhírt Heger. Szerinte azért volt csak vasárnap a találkozó, mert Mikuláš Dzurinda válaszára várt. „Vártunk arra, hogy Mikuláš Dzurinda is reagáljon, akinek többször is jeleztem, hogy szívesen együttműködnénk vele” – magyarázta a vasárnapi időpontot Heger. Szerinte őszintén álltak a megbeszélésekhez, amelyre pontos adatok alapján készítették el ajánlatukat.

A párt friss felmérést készített, amely szerint a Magyar Fórum vezette szövetség 0,6, a Kékek pedig 0,7 százalékon áll. A Híd támogatottságát akkor még nem mérték, a Szövetség a Híd Platformmal együtt 4,1 százalékon állt. A Demokratáknak 3,7 százalékot mutatott a felmérés.

A Demokraták egyelőre befejezték a tárgyalásokat más pártokkal.

„Az együttműködési ajánlatunk önzésbe ütközött, az önzés miatt bukott meg” – jelentette ki Andrea Letanovská.

A párt alelnöke szerint most elsősorban az emberekkel akarnak találkozni, vagyis a kampányra összpontosítanak.

A múlt héten újjáalakult Híd a Kékekkel tervezi egy választási párt létrehozását.

-lpj-