Simonék már le is csaptak Matovič kinyújtott jobbjára, "csupán" egy alkotmánymódosítást kérnek

2020. június 3. - 09:27 | Belföld

Igor Matovič kedd esti performanszával sokmindenkinek megmozgatta  a fantáziáját. A Magyar Fórum üdvözli a miniszterelnök kedden este megrendezett találkozóját, aminek mottójául ezt választották: „A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a mi kezünkben van.” Pont ez a jövő az, ami foglalkoztatja a politikusainkat.

Simonék már le is csaptak Matovič kinyújtott jobbjára, "csupán" egy alkotmánymódosítást kérnek
Fotó: Paraméter

A Simon Zsolt vezette párt gesztusértékűnek tartja Igor Matovič meghívását az ország legnagyobb lélekszámú nemzeti kisebbsége, a magyarság nevében.

"Múltunk és jövőnk szorosan össze van kapcsolva ezzel a földdel, ezért akarunk az állam alkotmányána preambulumának tartalma szerint is egyenrangú polgárai lenni." - írják a fórumosok a nyilatkozatukban, hozzátéve: "Amennyiben tehát a miniszterelnök úr és a kormánykoalíció, mely alkotmányos többséggel bír a parlamentben, komolyan és őszintén veszi megtett kijelentéseit, úgy megkérjük, ne szalassza el a politikai lehetőségét annak, hogy az alaptörvény preambulumában a „Mi, a szlovák nemzet” szövegezést a „Mi, a Szlovák Köztársaság polgárai”-ra cseréljék."

Már kedden este, a matovičos esemény után - amelyre merő kicsinyességből vagy csak butaságból a Paraméter nem kapott meghívót - úgy nyilatkozott Simon, hogy kihasználják a miniszterelnök gesztusát, hogy "kinyújtotta a kezét felénk. Szerdán egy közleményben kéréssel fordulunk a szlovák kormányfőhöz, hogy ez a kinyújtott kéz ne maradjon üresen."

Ahogy arról tegnap már beszámoltunk, az MKP is lépett egyet az ügyben. A párt az 1861-es turócszentmártoni memorandumot „magyarította”, kiemelve az eredeti dokumentum négy pontját, behelyettesítve a szövegbe a szlovákiai magyar közösséget. Ebben az anyagban az MKP is kéri a szlovák alkotmány preambulumának módosítását.

(sp)