Šipoš: Az OĽANO nem bocsátkozik találgatásokba a koalíció jövőjét illetően

2022. augusztus 5. - 13:48 | Belföld

Az OĽANO nem bocsátkozik találgatásokba a koalíciós válság lehetséges végkifejletét illetően – jelentette ki a TASR hírügynökségnek Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője Jana Žitňanská (Za ľudí) nyilatkozatára reagálva, aki szerint megállapodást köthetnének a kormánypártok az SaS-szel a kormány külső támogatásáról.

Šipoš: Az OĽANO nem bocsátkozik találgatásokba a koalíció jövőjét illetően
Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője (Fotó: TASR/Jaroslav Novák)

Šipoš szerint az OĽANO senkit nem akar kiűzni a kormányból és senkinek nem ad ultimátumokat, a feladatokra és a kormányprogram végrehajtására összpontosít.

„Nem fogunk találgatásokba bocsátkozni azt illetően, mi lesz, ha a koalíciós partnerünk valóban beváltja a fenyegetőzéseit és megfutamodik a felelősség elől”

– jegyezte meg. Žitňanská úgy véli, nem az az egyetlen megoldás, hogy kisebbségi kormány alakul, amelyet kívülről a fasiszta képviselők támogatnak, szerinte lehetőség van az SaS-szel ellenzéki megállapodást kötni.

„Ha nem tudunk tovább négypárti koalícióként együttműködni, esetleg bizonyos személycserékkel sem, akkor beszéljünk arról, működhet-e a dolog valamilyen ellenzéki megállapodás alapján az SaS-szel”

– jelentette ki Žitňanská a Denník N napilapnak.

Az SaS erre reagálva kizárt mindennemű ellenzéki megállapodást, semmilyen okot nem lát egy ilyen lépésre. A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja. Eduard Heger kormányfő kijelentette, hogy a kormánypártok nyáron folytatják a tárgyalásokat, ám feltételezése szerint a megoldás „csak az utolsó pillanatban”, augusztus végén fog megszületni.

TASR