Šipoš: Az SaS először el akarja lehetetleníteni Matovičot, aztán tárgyalni

2022. augusztus 9. - 20:15 | Belföld

A távozására vonatkozó ultimátumszerű követelésével az SaS először politikailag akarja ellehetetleníteni Igor Matovičot, majd utána tárgyalni vele az új koalíciós szerződésről – jelentette ki a TASR TV-ben Michal Šipoš, az OĽANO frakcióvezetője.

Šipoš: Az SaS először el akarja lehetetleníteni Matovičot, aztán tárgyalni
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A helyzetet skizofrénnek tartja. Ugyanakkor ő is azt támogatja, hogy a négypárti koalíció folytassa a kormányzást, azt viszont visszautasítja, hogy a koalíciós partnerek beleszóljanak pártja személyi döntéseibe. Szerinte az OĽANO kész tárgyalni a koalíciós szerződésről, de feltette a kérdést, vajon mindig módosítani kell azt, amikor egy képviselő átül az egyik frakcióból a másikba.

„Nem lenne elég tiszteletben tartani a választási eredményeket?”

– kérdezte Šipoš.

Az OĽANO frakcióvezetője szerint nem kellene külön tárgyalódelegációkat felállítani a kormánypárti egyeztetésekre, mint tette azt az SaS.

„Két hónapja még rendszeresen találkoztak a pártok a koalíciós tanács ülésein. Nem mi álltunk fel a tárgyalóasztaltól, sem a Sme rodina, sem a Za ľudí. Az SaS távozott, és az a tárgyalódelegációja, amelyet most újonnan megbízott a megbeszéléseken való részvétellel”

– mondta Šipoš. Szerinte nincs szükség a nyilvánosságnak szánt efféle színjátékokra.

„Elég, ha az SaS rükvercbe kapcsol és visszatér a koalíciós tanács üléseire”

– tette hozzá.

„Ha az SaS úgy dönt, hogy megbuktat még egy korrupcióellenes kormányt, akkor ez az egyik lehetséges forgatókönyv”

– válaszolta Šipoš arra a kérdésre, reálisnak tartja-e, hogy előrehozott parlamenti választás lesz. Szerinte a kormánypárti politikusok belefáradtak a helyzetbe.

„Egyikünknek sem tesz jót, ha az egyik koalíciós partner folyton a földhöz verdesi magát, folyamatosan konfliktusokat gerjeszt és meg akarja buktatni a kormányt”

– jelentette ki Šipoš.

„Ugyanakkor még rengeteg munka van, amit be kellene fejeznünk, ott az új uniós támogatási ciklus, az uniós helyreállítási terv, amit át kell ültetni a gyakorlatba”

– sorolta.

„Örülnék, ha a négypárti kormány kitöltené a megbízatási idejét és teljesítenénk azt, amit az embereknek ígértünk. Aztán a soron következő választáson döntsenek a szavazók”

- zárta Šipoš.

TASR