Šipoš vasalt, Fico már hétkor sorakozott és Pellegrinivel Čaputovát, Hegert és Kollárt szidta, a részvétel viszont alacsony lesz

2023. január 21. - 22:12 | Belföld

Robert Fico „sorban állt” a még bezárt szavazóhelyiség előtt, hogy reggel hétkor voksolhasson a népszavazáson, amihez még a kérdést sem sikerült úgy megfogalmaznia, hogy az összhangban legyen az alkotmánnyal. A három közjogi méltóság közül viszont egy sem vett részt a voksoláson. A Szövetség a részvétel kérdésében sem volt teljesen egységes. Az eddigi hírek alapján nagyon sokan követték példájukat, vagyis elkerülték a szavazóhelyiségeket. 

Šipoš vasalt, Fico már hétkor sorakozott és Pellegrinivel Čaputovát, Hegert és Kollárt szidta, a részvétel viszont alacsony lesz
Fotó: TASR

A népszavazás reggel 7-kor kezdődött, de Pozsony egyik szavazóhelyiségében reggel nyolcig csak egy borítékot dobtak be az urnába, fél tizenegyig 27-et, urnazáráskor pedig 134-et. Ez mintegy 15 százalékos részvételt jelentett. A részvétel országrészenként változott, de szinte borítékolható, hogy nagyon kevés helyen lépi át a 30 százalékot.

Részvevők és ellenzők

A politikusok is két táborra szakadtak: az egyik fele fotókkal igazolta, hogy részt vett a népszavazáson, a másik pedig azt, hogy a szavazóhelyiséget is messziről elkerülte. Az egyik legérdekesebb posztja Micjal Šipošnak, az OĽaNO frakcióvezetőjének volt, aki a bejegyzése szerint végigtakarította a lakásukat, majd ki is vasalt…

A közjogi méltóságok inkább nem szavaztak

A három közjogi méltóság viszont nem vett részt a népszavazáson. Zuzana Čaputová köztársasági elnök azt kifogásolta, hogy „szervezők kommunikációja nem a népszavazás tartalmára, hanem a politikai ellenfeleik elleni támadásra összpontosított.

„A távolmaradásom az állampolgári álláspontom kifejezése, köztársaségi elnökként viszont mindent megteszek azért, hogy az alkotmány a parlamentben január végéig megváltozzon úgy, hogy az előrehozott választás mielőbb megvalósuljon” – nyilatkozta a köztársasági elnök.

Eduard Heger miniszterelnök is úgy véli, hogy ez a népszavazás csak egy eszköz volt az inkorrekt politikai küzdelemben.

„Visszaéltek vele egy szűk csoport érdekeinek megfelelően” – indokolta Heger a távolmaradását a szavazástól.

Boris Kollár házelnök sem ment el voksolni, viszont kijelentette, hogy mindenki azt teheti amit akar. „Aki akar, mehet szavazni, aki nem, az pedig például a családjával töltheti a szombatot” – mondta a voksolás előtti napon a házelnök.

Az ellenzék a koalíciót és Čaputovát szidja

Robert Fico,a Smer elnöke viszont ma korán kelt. Már reggel hétkor „sorba állt” a szavazóhelyiség előtt, hogy elsőként dobhassa az urnába a szavazatát, majd a Facebookon támadt a koalícióra és a köztársasági elnökre.

„Čaputová, Heger és más állítólagos demokraták nem akarnak előrehozott választást, ezért támadják nyíltan a népszavazást” – írta ki véleményét a Facebook-ra Fico.

Peter Pellegrini is azokat a politikusokat támadta, akik nem mentek el voskolni. Szerinte azt kellene elérni, hogy mindenki kötelességének tartsa a részvételt. „A három közjogi méltóság távolmaradása nem jó jel, ha azt akarjuk, hogy Szlovákia modern demokratikus, 21. századi ország legyen” – mondta Pellegrini a voksolás után.

Egy kicsit azért a Smernek is odaszúrt: elismerte, hogy kihathat a részvételre, hogy sokan a Smerhez kapcsolják a népszavazást.

A Szövetség is megosztott.

A Szövetség a népszavazás tekintetében sem adott egységes tanácsot választóinak. Forró Krisztián pártelnök (MKP Platform) inkább ellene beszélt.

„Ez a népszavazás egy párt politikai marketingjának a része. De természetesen mindenki, aki részt akar venni, vegyen rajta részt” – mondta Forró.

Sólymos László (Híd Platform) viszont a részvételre buzdított. „A szombati népszavazás nem Ficóról vagy Matovičról szól, hanem minden olyan kormány megbízatási időszakának a lerövidítéséről, amely nem teljesíti, vagy rosszul teljesíti kötelezettségeit. Azt javaslom, hogy nyilvánítsa ki véleményét, vegyen részt a népszavazáson” – posztolta ki véleményét Sólymos.

Orosz Örs, az Összefogás Platform vezetője a részvétel ellen volt. A peredi népszavazással érvelt, amikor a falu lakói Peredre akarták változtatnia a település nevét Tešedíkovóról, az elsú Fico-kormány idején. A helyi népszavazás sikeres és eredményes volt, de a kormány nem vette figyelembe.

- lpj -