Sírjunk vagy nevessünk? Fico annyira szereti önmagát, hogy nem hajlandó még felkötni se magát

2022. június 23. - 14:04 | Belföld

A Smer vezetője, Robert Fico nem zárja ki, hogy újabb javaslat érkezik a parlament elé a kiadatására. Mint a mai sajtótájékoztatón elmondta, azt rebesgetik, hogy újabb vádemelés készül ellene, de ő nem hátrál meg, és még csak öngyilkos sem akar lenni.

Sírjunk vagy nevessünk? Fico annyira szereti önmagát, hogy nem hajlandó még felkötni se magát
Fotó: TASR

Fico szerint az a vád ellene, hogy sajtótájékoztatókon egy szervezett csoport tagjaként tájékoztatta a nyilvánosságot a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábban megvádolt nyomozói - Ján Čurilla és társai - ügyéről. Ficónak ugyanis fixa ideája, hogy a nyomozók politikai megrendelésnek eleget téve manipulálták azon ügyek felgöngyölítését, amiben ő és régi harcostársa, Robert Kaliňák exminiszter érintett. Fico úgy véli

a cél az volt, hogy mindenáron becsukják őt és Robert Kaliňák volt belügyminisztert.

Arra számítanak, hogy ott majd valamelyikünk felköti magát – jelentette ki Fico, hozzátéve, hogy azonban ehhez ő és Kaliňák túlságosan szeretik magukat. Ettől még újabb komoly támadásra számít az ellenzéki párt vezetője, akinek meggyőződése, hogy a Speciális Ügyészség Igor Matovič kutyájának, Daniel Lipšicnek az utasításai alapján kezeli a Smert bűnözői csoportként.

A belügyminisztérium durva politikai manipulációnak nevezte a Smer sajtótájékoztatóján elhangzottakat. „Az eljárás törvényességének megkérdőjelezése a múltbeli gyanús ügyek eltussolására tett kísérlet, a szóban forgó politikai párt tizenkét évig tartó kormányzása alatt történt hatalmas korrupciós ügyek elfedésére tett próbálkozás” – jelentette ki Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

A NAKA áprilisban gyanúsította meg Ficót és Kaliňákot bűnszervezet létrehozásával, és ebben az ügyben hallgatták ki szerdán Peter Pellegrini exkormányfőt is. Kaliňákot egy darabig őrizetben is tartották, de azóta már szabadon engedték. A tervek szerint a hatóságok Ficót is bevarrták volna előzetesbe, de a parlament az ellenzéki képviselőt nem adta ki, hogy az eljárást lefolytassák ellene, ami miatt a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO ki is rúgta a smeres politikus javára szavazó két képviselőjét a pártból.

Amiről meg Fico beszélt, az a rendőrségen belüli háborúval hozható összefüggésbe. A pozsonyi illetékes járásbíróság még szeptemberben előzetes letartóztatásba helyezte a NAKA vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és társait, akiket a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel gyanúsította az inspekció, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították. A Pozsonyi Kerületi Bíróság október elején döntött a NAKA elitnyomozóinak szabadlábra helyezéséről. Čurilla és Ďurka ezt követően kártérítést követelt az előzetesben töltött két hét miatt.

A szövevényes ügy megértéséhez az alábbi cikk kínál fogódzót.

(sp)