A SIS cáfolja, hogy lehallgatták volna a tüntetések szervezőit

2018. november 16. - 13:42 | Belföld

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) soha nem hallgatta le a Tisztességes Szlovákiáért címszóval tartott tüntetések szervezőit. Ezt Anton Šafárik, a titkosszolgálat vezetője jelentette ki a Szlovák Információs Szolgálatot ellenőrző parlamenti bizottság pénteki ülésén. A TASR hírügynökséget az ülésről Grendel Gábor (OĽaNO), a bizottság elnöke tájékoztatta.

A SIS cáfolja, hogy lehallgatták volna a tüntetések szervezőit
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Az SIS az én vezetésem alatt soha nem vett részt olyan dolgokban, amelyekről a sajtó írt, tehát hogy megfigyelték és lehallgatták azoknak a tüntetéseknek a szervezőit, melyekre egy szörnyű esemény, Ján Kuciak és a jegyese meggyilkolása után került sor. Az SIS igazgatója és minden tagja elhatárolódik ettől” – jelentette ki Šafárik, hozzátéve: az SIS a vezetése alatt biztosan nem foglalkozna „ilyen ostoba dologgal”.

Vladimír Matejička, a Smer-SD képviselője sajnálja, hogy az SIS-t belerángatják a politikai játszmákba, hiszen elmondása szerint a titkosszolgálat apolitikus szervezet. „Akkor cselekszik, ha a köztársaság alkotmányos rendje vagy az állampolgárok biztonsága ellen lépnek fel, függetlenül attól, hogy éppen ki van kormányon” – mondta.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke és volt kormányfő kijelentéseit, melyek az állítólagos lehallgatásra utaltak, nem kommentálta. Szerinte Fico a médiában szereplő információkból indult ki.

A rendkívüli bizottsági ülés nem volt határozatképes, mivel a 13 bizottsági tag közül csak öt volt jelen. Az ülés összehívásával arra a felmerült gyanúra reagáltak, mely szerint a tüntetések szervezőit lehallgatták. „Ellenőrizni akartuk, hogy az SIS részt vehetett-e ebben. Ez a feltételezés nem bizonyult igaznak” – jelentette ki Grendel. Hozzátette: az ügyre a védelmi bizottságban is rá lehet kérdezni. Szerinte annak is fennáll a lehetősége, hogy az aktivistákat egy magánszemély megrendelése alapján hallgatták le. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: egy demokratikus társadalomban nincs helye az illegális lehallgatásnak.

A lehallgatás gyanúja azután merült fel, hogy Robert Fico az Echo24 portálnak kijelentette: „Ma már tudjuk, hogy a Ján Kuciak meggyilkolását követő tüntetések szervezői azoknak a szervezeteknek a tagjai, amelyeket Soros György pénzel. Jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott ebben az időszakban. Minden nyilvánosságra fog kerülni, amikor már egyértelmű lesz, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot.”

Juraj Šeliga, a tüntetések egyik szervezője a héten egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az állam biztonsági szervei megfigyelték őket. „Nem tudjuk, milyen legális indokuk lehet. Semmi rosszat nem tettünk” – mondta. Az aktivisták szerint megfélemlítésről és zaklatásról van szó.


(TASR)