A SIS egykori igazgatóhelyettese egy kávézóban szerzett tudomást a Kováčiknak járó megbuherált könyvről és a benne lapuló 50 ezer euróról

2023. január 11. - 13:42 | Belföld

Szerdán a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon folytatódott Dušan Kováčik, az egykori speciális ügyész tárgyalása, akit azzal vádolnak, hogy 2016-ban 50 ezer euró készpénzt fogadott el azért, hogy tussoljon el két ügyet.

A SIS egykori igazgatóhelyettese egy kávézóban szerzett tudomást a Kováčiknak járó megbuherált könyvről és a benne lapuló 50 ezer euróról
Dušan Kováčik (Fotó: TASR - Ján Krošlák)

A bíróságon Boris Beňa, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egykori igazgatóhelyettese tett vallomást. Állítása szerint nem volt közvetlen tanúja a történteknek, csupán a másik vádlottól, Peter Koščtól szerzett róla tudomást. A vállalkozó egy pozsonyi kávézóban azt mondta neki, hogy elintézte egy bizonyos ügy elsimítását, kenőpénzt kellett adnia, és mindez nem kevésbe került neki.

„A tanú nem tudott semmit a cselekményről, ahogy az a vádiratban szerepel. A kérdések ezért inkább a szavahihetőségének és a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködési motivációjának ellenőrzésére irányultak. Több motiváló tényező is van, ezek főként a vizsgálati fogságból való szabaduláshoz kapcsolódnak. Az elején a jogi besorolás szerint 20 éves szabadságvesztés fenyeget, és végül megússza feltételessel. Olyan tanúról van szó, aki előnyt próbál kovácsolni a vallomásából” – nyilatkozta Erik Magál, Kováčik ügyvédje. Hozzátette: a vád teljes mértékben indokolatlan.

Beňát 2021-ben a vádalku értelmében jogerősen öt évre felfüggesztett hároméves szabadságvesztésre ítélték. Kenőpénz elfogadásával, valamint bizalmas információk veszélyeztetésének vétségével vádolták.

Kováčik és Košč ügyvédje a szerdai tárgyalás elején arra kérte a bíróságot, hogy tiltsa meg a médiának, hogy online közvetítést végezzenek a tárgyalásról, ezt viszont elutasította a szenátus.

Az ügyben már vallomást tett Bernard Slobodník, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pénzügyi egységének volt igazgatója, aki azt állítja, hogy Košč egy speciálisan kialakított könyvet adott rajta keresztül Kováčiknak. A könyv belseje ki volt vágva, az üregben pedig 500 eurós bankók lapultak. A könyvet átadta az akkori speciális ügyésznek, azt mondván, hogy 50 ezer euró van benne.

Kováčikot tavaly májusban ítélték el egy másik korrupciós ügyben, jelenleg 8 éves szabadságvesztését tölti. Košč szökésben van.


TASR/para