A SIS és az alvilág közti zónában mozgott X úr, akinek régóta kulcsszerepe lehetett a szlovák hatalmi struktúrákban

2022. november 14. - 11:13 | Belföld

A szökésben lévő kétes hírű vállalkozó, Peter Košč a másik vádlott a második perben, amelyben a volt speciális ügyészt, Dušan Kováčikot korrupcióval vádolják. Košč másfél éve szökésben van, noha eleinte maga is úgy kommunikált a nyilvánossággal, hogy csak kirándul, és kapcsolatban volt az ügyben illetékes vizsgálótisztekkel. A per pénteki tárgyalásán számos részlet derült ki a szerepéről, illetve a nála tartott házkutatásról.

A SIS és az alvilág közti zónában mozgott X úr, akinek régóta kulcsszerepe lehetett a szlovák hatalmi struktúrákban
Peter Košč (Archív felvétel)

Peter Koščot már annak idején a Gorilla-iratok is X úrként (Pán X) említette, aki közel állt Jozef Magala SIS-igazgatóhoz, a Smer egyik alapítójához. A titkosszolgálaton belül a hírszerzési parancsnokok beszéltek róla X úrként.

Évekkel később Košč azon személyek közé tartozott, akik igyekeztek a Gorilla-ügyet elpalástolni. Tom Nicholson oknyomozó újságíró, aki behatóan foglalkozott az üggyel, állította, hogy neki még pénzt is ajánlott, hogy hagyja annyiban. Nicholson viszont akkoriban még nem tudta, kicsoda Košč, mivel csak egy volt az informátorai közül, aki viszont azt állította, 5-10 millió koronát is össze tudna szedni neki. Később az iratok nyilvánosságra kerültek, a kivizsgálásukat viszont már Dušan Kováčik is gátolta.

A Smer-SNS-Híd kormány idején Košč közeli munkatársa lett az SNS által jelölt SIS-igazgatónak, Anton Šafáriknak is, aki a személyzeti részleg vezetőjévé tette testvérét, Pavol Koščot. Magala akkoriban már a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezette.

Másfél évvel a nála tartott házkutatás kapcsán, a Kováčik-féle perben derültek ki kémfilmbe illő részletek a rendőrségi műveletről. Bazini házát magas kerítés övezi és kamerák figyelik. Amikor a rendőrség házkutatásra készült, még kapcsolatban állt velük, és külföldről kapcsolta ki a riasztót, és jelezte a rendőröknek, hogy a házban több helyen is találhatnak majd lőfegyvereket.

Dušan Kováčik - Fotó: TASR

A rendőrök viszont nemcsak fegyvereket találtak, de különböző helyeken nagyobb összegeket és értékeket is. A garázsban lévő széfben 5 ezer euró volt 50-es címletekben, odabent a házban pedig egy L'Oréal-reklámtáskában 20-asokból közel 14 ezer euró. Találtak több ezer dollárt és rúpiát is, valamint aranyérméket, aranyrudakat. Olyan különös helyeken is voltak fegyverek, mint például a fürdőszoba, a konyha vagy a padlás. A ház egyik széfjében ráadásul ott volt a Sýkora-klán teljes ügyirata.

Michal Šúrek, a házkutatást felügyeő ügyész közölte, hogy miután befejezték, ismét felhívták Koščot, hogy kapcsolja vissza a riasztót. A zárat kicserélték az ajtajában, a kulcsokat pedig az ügyvédjének, Eva Mišíkovának adták.

Košč néhány napig még azt állította, hogy jön haza, aztán viszont megszűnt vele a kapcsolat. Mišíková is csak annyit tudott mondani, hogy vele nincs közvetlen kapcsolatban, csak a bátyján keresztül.

Kováčik és Košč közös pere egyébként egy 2016-os ügyre mutat vissza, amikor Košč állítólag 50 ezer eurót adott Kováčiknak azért, hogy süllyesszen el két ügyet, amely a Sýkora-klánhoz kötődik.

A pénzt közvetlenül Bernard Slobodníknak adta, aki a NAKA pénzügyi szervét vezette akkoriban. A két ügy egyike magát Koščot érintette, a másik pedig Jozef Rehák rendőrtisztet, aki információkat vitt rendszeresen a Sýkora-klán tagjainak.

A két vádlott állítólag megegyezett a közös fellépésről, eszerint Košč egy névtelen levéllel mártotta be az ügyben nyomozó rendőröket és Peter Kysel ügyészt, aki ez egészet felügyelte. Kováčik ezután Kyselt lecserélte Blanka Godžovára, a nyomozást pedig átvette a belügyi inspekció, amit akkoriban a későbbi rendőrkapitány, Milan Lučanský vezetett. Az ügy egyik koronatanúja, a rendőrséggel együttműködő Slobodník szerint Lučanskýt beavatták.

A pénteki tárgyaláson felolvasták azt a névtelen levelet, amely Pavol Jahodník volt rendőrt is érintette. Ebben az állt, hogy ő mint a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének pozsonyi igazgatóhelyettese bosszút akart állni Rehákon, és ezért kitalálta, hogy együttműködik a Sýkora-klánnal. Jahodník ellen fegyelmi eljárás indult, ami hónapokig elhúzódott, és csak azután zárták le, hogy 42 kollégája kiállt mellette. Ők állították, hogy nem volt oka bosszút állni Rehákon, mert nem is ismerte, összesen ha kétszer találkoztak a rendőrségi büfében. Az ellene irányuló támadást Jahodník úgy értékelte, hogy azt akarták a háttérből, hogy Košč ügyét vegye át a pénzügyi rendőrség, amelyet akkoriban Slobodník irányított, aki pedig a szőnyeg alá söpörte.

Jahodník később észlelt olyan részleteket is, hogy Lučanský egy VW Touareggel és egy ajándéktáskával érkezett a rendőrségi különleges műveletek hivatalához, amelyet akkoriban Rehák vezetett, és ebből rájött, hogy mekkora cimborák. Lučanskýt 2020 végén gyanúsították meg korrupcióval és a maffiával való együttműködéssel. A vizsgálati fogságban öngyilkos lett.

Lučanský Koščcsal is találkozgatott, a nyomozás során kiderült, hogy kétszer is randiztak egy pozsonyi McDonald'sban. A kamerák azonban ott éppen akkor nem működtek.

A tárgyaláson Martin Bihári, a Sýkora-klán egyik ágának egykori vezetője leírta, hogy Košč nagyon jóban volt Rehákkal. Hallomásból tudta, hogy éppen Košč volt az, akinek köszönhető, hogy Rehák a lehallgatásokat felügyelő hivatal élére került. A klánt vezető Róbert Lališ így akarta bebiztosítani az állandó információáramlást.

(SME)