„SIS-esek arra kényszerítettek minket, hogy kapcsoljuk ki a Markízát” – Kočner két órán keresztül vallott a váltók ügyében

2021. június 3. - 13:59 | Belföld

Megközelítőleg két órán át tartott a Markíza-váltók ügyében elítélt vállalkozó, Marian Kočner vallomása csütörtökön a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt Štefan Ágh ügyével összefüggésben.

„SIS-esek arra kényszerítettek minket, hogy kapcsoljuk ki a Markízát” – Kočner két órán keresztül vallott a váltók ügyében
Fotó: TASR

A vállalkozó a televízión belüli bonyolult tulajdonosi viszonyokról tett vallomást Sylvia Klaus-Volzovával, Siloš Pohankával, Pavol Rusko exigazgatóval, valamint a vádlott Štefan Ághgal kapcsolatban.

Kočner elmondta, hogy Štefan Ághgal közös cége, a Gamatex hogyan vásárolta fel az ESPE igazgatója, Siloš Pohanka követelését a Markíza televízióval szemben.

„Nem igaz, hogy 1998 augusztusában állig felfegyverkezve mentünk a Markízába, és hogy valamiféle hatalomátvételről volt szó, ahogy azt a média írta” – mondta Kočner.

Többször elmondta, hogy Klaus-Volzová még „a Markíza elfoglalása” előtt találkozókra járt a Sýkora-klán meggyilkolt főnökével, Peter Čongrádyval. Kočner szerint Klaus-Volzovát nem támogatták a televízió alkalmazottai sem.

„Bizonyos emberek a Szlovák Titkosszolgálattól (SIS) arra kényszerítettek minket, hogy kapcsoljuk ki a Markízát. Aztán jöttek a választások és nyilvánvaló volt, hogy azt a leendő kormányfő, Mikuláš Dzurinda koalíciója fogja megnyerni" – mondta.

A vallomásában a SIS egykori helyettesét, Jaroslav Svěchotát, a meggyilkolt Dinič-testvéreket, Peter Steinhübelt, valamint a lelőtt ügyvédet, Ernest Valkót említette.

Kočner vallomása után a bíróság szüntetet rendelt el, délután pedig a Markíza jogerősen elítélt exigazgatója, Pavol Rusko következett volna, ő azonban nem kívánt vallomást tenni.

Kočner 1998-ban úgy megpróbálta megszerezni a Markízát, hogy a Gamatex nevű cége, melyben Ághgal dolgoztak együtt, felvásárolt egy 80 millió koronás (2,75 millió euró) követelést a Markízával szemben, majd végrehajtási eljárásokat kezdeményezett ellene. Két alkalommal is megszállták a Markízát a Gamatex biztonsági emberei, de mindig Ruskóé maradt. Később Rusko az STS Markíza nevű társaságon keresztül megvette Kočnertől és Ághtól a Gamatexet.

Idén januárban a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében jogerősen 19 évre ítélték Pavol Ruskót és Marian Kočnert a Markíza-váltók ügyében.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna. Ágh tagadja, hogy váltókat hamisított, állítja, minden általa aláírt váltó valódi.


(TASR/para)