A SIS segített azonosítani a pozsonyi támadót

2022. október 14. - 08:01 | Belföld

A Szlovák Információs Szolgálat (SIS) megerősítette, hogy közvetlenül a pozsonyi lövöldözés után operatív intézkedésekkel segítette a támadó azonosítását és együttműködött a rendőrséggel. A TASR-t Katarína Némová, az SIS szóvivője tájékoztatta.

A SIS segített azonosítani a pozsonyi támadót
Fotó: AP/TASR

„Az üggyel összefüggésben az SIS folytatja a hírszerzői tevékenységet, hogy segítse az Országos Rendőr-főkapitányság munkáját” – folytatta a szóvivő. Az SIS szintén élesen elítélte a támadást.

Az SIS leszögezte, hogy az erőszakos, szélsőséges bűncselekménnyel kapcsolatban hozott biztonsági intézkedésekről a törvények által engedélyezett mértékben tájékoztatni fogja az illetékes állami szerveket és a nyilvánosságot. „Mivel a tények ismerete nélkül folytatódik egyes médiák részéről az SIS-szel szembeni notórius vádaskodás, a Szlovák Információs Szolgálat állásfoglalást tesz közzé a honlapján” – tette hozzá Némová.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő elmondta, még csütörtökön reggel kapcsolatba lépett Michal Aláčcsal, az SIS igazgatójával, találkoznak, és arról is beszélni akar vele, hogy a titkosszolgálat követte-e a támadó bejegyzéseit a közösségi hálókon és hogyan járt el.

Mint ismert, szerdán este lövöldözés történt a pozsonyi Vár utcában (Zámocká), amely során két ember meghalt, egy pedig megsérült egy bárnál, ahol közismerten az LMBTQ-közösség tagjai találkoznak. A történtek előtt és után az elkövető aktív volt a közösségi hálón. A rendőrség csütörtökön reggel holtan találta meg.

Kapcsolódó cikkek:

A gyilkosság után hazament a pozsonyi lövöldöző, szülei mégsem hívták a rendőröket. Sorozatgyilkosok voltak a példaképei

A pozsonyi lövöldöző olyan iskolának volt a diákja, ahol kivételes tehetségű gyerekekkel foglalkoztak

Miután leterítette áldozatait, még fejbe is lőtte őket, hogy biztosra menjen. Megszólalt a pozsonyi bár tulajdonosa

A Comenius Egyetem hallgatója volt a pozsonyi lövöldözés egyik áldozata, a rendőrség közölte, hogy áll a nyomozás

Az LMBTQ-képviselői elleni gyűlöletből gyilkolhatott a pozsonyi lövöldöző, a történtek után a Twitteren kommunikált

(TASR)