Deti si v Dunajskej Strede na tri hodiny zabrali Hlavnú ulicu – taký bol 5. ročník  podujatia Deň bez áut! (FOTKY)

camera

23

Deti si v Dunajskej Strede na tri hodiny zabrali Hlavnú ulicu – taký bol 5. ročník  podujatia Deň bez áut! (FOTKY)

Fotók: a szerző 

Zdieľať

Zo strany motoristov sa občas ozývalo mrmlanie, no to zďaleka prehlušil detský smiech a ruch na Hlavnej ulici v Dunajskej Strede, od Mestského kultúrneho strediska až po mestský úrad. Konal sa tu totiž už piaty ročník akcie Deň bez áut, avšak tento rok bola ulica uzavretá iba na tri hodiny namiesto šiestich, ako to bolo zvykom po minulé ročníky. Tento čas od deviatej do dvanástej hodiny dopoludnia však úplne stačil na to, aby si deti užili atmosféru na najrušnejšej tepne mesta.

Počasie sa muselo posnažiť, aby udržalo trend z posledných rokov, ktorý ukazuje, že dobré počasie sa vydarí každé dva roky. V medziobdobí však Deň bez áut narúša pravidelne oblačné a daždivé počasie, ktoré rovnako ako minulý rok, ako aj pred tromi rokmi, zabránili najatraktívnejšej časti podujatia – ovládnutiu ulice. Piaty Deň bez áut prebiehal v podstate podľa plánov a tento rok Hlavnú ulicu uzavreli len do dvanástej, namiesto tradičnej tretej hodiny.

Zvykne sa hovoriť, že táto akcia je pre všetkých, no v skutočnosti je najmä pre deti. Hlavnú ulicu totiž zaplnili atrakcie určené práve im. Od prekážkových dráh, ktoré mohli zdolať na bicykloch alebo kolobežkách, cez aktivity podporujúce pohyb, rozvoj motoriky, kreativitu, environmentálne povedomie a ochranu prírody, až po stretnutia s organizáciami, ako je polícia, ktorej pracovníci rozširovali dopravné znalosti detí napríklad pomocou omaľovánok, a dobrovoľnými hasičmi, ktorých boj s prírodnými živlami demonštrovali posledné dni veľmi zreteľne.

Rok čo rok je počas Dňa bez áut jednou z nosných tém aj mestská hromadná doprava. Vlani sa akcia konala len niekoľko mesiacov pred príchodom elektrických autobusov a zavedením bezplatnej mestskej hromadnej dopravy, no aj tento rok mala Hlavná ulica svoju novinku v podobe autobusu s vodíkovým pohonom. Primátor Zoltán Hájos počas otvorenia dňa bez áut opäť spomenul plány na rozvoj mestskej hromadnej dopravy. „Radi by sme sa zapojili do ďalšieho grantového programu, vďaka ktorému by sme mohli získať ďalšie nenávratné finančné prostriedky z fondov EÚ. Vieme, že najmä počas ranných spojov sú aktuálne prevádzkované autobusy takmer úplne vyťažené cestujúcimi, preto plánujeme zakúpiť elektrický autobus s väčšou kapacitou prepravovaných osôb, aby mali obyvatelia vyšší komfort pri cestovaní do svojho cieľa” - prezradil primátor. Hovoril tiež o tom, že v plánoch majú aj prestavbu 20 existujúcich autobusových zastávok na platformové, čím by sa zabezpečila ich bezbariérovosť. Zároveň by v týchto zastávkach chceli umiestniť počítadlá, ktoré by pomocou GPS systému ukazovali, koľko minút zostáva do príchodu ďalšieho autobusu.

„Radi by sme sa zapojili do ďalšieho grantového programu, vďaka ktorému by sme mohli získať ďalšie nenávratné finančné prostriedky z fondov EÚ. Vieme, že najmä počas ranných spojov sú aktuálne prevádzkované autobusy takmer úplne vyťažené cestujúcimi,  preto plánujeme zakúpiť elektrický autobus s väčšou kapacitou prepravovaných osôb, aby mali obyvatelia vyšší komfort pri cestovaní do svojho cieľa”  – prezradil primátor.

Hovoril tiež o tom, že v plánoch majú aj prestavbu 20 existujúcich autobusových zastávok na platformové, čím by sa zabezpečila ich bezbariérovosť. Zároveň by v týchto zastávkach chceli umiestniť počítadlá, ktoré by pomocou GPS systému ukazovali, koľko minút zostáva do príchodu ďalšieho autobusu.

  • Tradične sa k Dňu bez áut viaže aj vyhlásenie výsledkov a odovzdávanie cien dvoch programov podporujúcich environmentálne povedomie. Jedným z nich je projekt Papierový škriatok, ktorý organizuje spoločnosť FCC Environment, zaoberajúca sa odpadovým hospodárstvom, a do ktorého sa môžu zapojiť vzdelávacie inštitúcie zbieraním papiera. Zuzana Krenyitzká, komunikačná manažérka FCC, uviedla, že v minulom školskom roku sa ich súťaže v zbere papiera zúčastnilo celkovo 45 škôl a škôlok z troch regiónov, pričom do projektu sa zapojilo 9963 žiakov, ktorí spoločne vyzbierali 300 550 kg papiera.

„Každou tonou zozbieraného papiera ušetríme približne 27 kg škodlivých emisií. Vďaka tomuto súťažnému ročníku sme tak ušetrili 8 tisíc kg emisií. Cieľom projektu je zapojiť mladých ľudí a podporiť ich v tom, aby vedome rozmýšľali o svojom životnom prostredí,” uviedla.

Z regiónu pri Dunaji sa do projektu počas minulého školského roka zapojilo celkovo 19 škôl a škôlok, pričom priamo z mesta Dunajská Streda to bolo 7 z nich. Projekt prebiehal už po pätnásty krát a tento rok sa začal jeho šestnásty ročník. Školy a škôlky v Dunajskej Strede spoločne nazbierali 56 ton papiera, pričom najviac prispeli školy na uliciach Gyulu Szabóa (24 740 kg) a Zoltána Kodálya (23 720 kg). Na treťom mieste sa umiestnila Základná škola na Smetanovom háji s 3 280 kg papiera. V južnoslovenskom regióne dosiahla najlepší výsledok v prepočte na jedného žiaka základná škola v Dolných Salibách, kde jeden žiak nazbieral priemerne 342 kg papiera.

  • Druhým programom, ktorého výsledky sa v tomto období vyhlasujú, je projekt „Na bicykli do práce“, v rámci ktorého mohli súťažiť jednotlivci aj tímy z inštitúcií a firiem pôsobiacich v meste.

Na záver možno povedať, že účastníci skráteného Dňa bez áut mali možnosť zažiť, že raz do roka je možné prežiť, ak sa na pár hodín premení časť mesta, o ktorej by to málokto predpokladal, na pešiu zónu a detské ihrisko. Deti tak mohli vidieť, že nič nie je nemožné, ako aj to, že rozumné, zmysluplné ciele sa dajú dosiahnuť.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program