Ukrajinská špionážna vražda, česko-slovenský drogový kartel a výrobňa cigariet vo Vozokanoch

camera

8

Ukrajinská špionážna vražda, česko-slovenský drogový kartel a výrobňa cigariet vo Vozokanoch

Nový majitelia výrobňe 

Zdieľať

Vozokanská (okres Galanta) továreň na cigarety nikdy nebola známa bezúhonnosťou svojich majiteľov. Od šéfa siete čerpacích staníc Jopi, ktorý bol odsúdený za daňové podvody, cez policajta, ktorý spolupracoval so seredským zločineckým gangom, až po muža blízkeho zločineckej skupine vedenej Lajosom Sátorom, sa v tomto podniku vystriedali mnohí. Po tom, čo na továreň pred niekoľkými rokmi udrela polícia, jej vlastníci previedli podnik do zahraničných rúk. V našom článku odhaľujeme pozadie toho, ako sa podarilo medzinárodnému drogovému kartelu a bývalému ukrajinskému príslušníkovi tajnej služby, ktorý bol vo svojej krajine odsúdený za objednávku vraždy, zakotviť v obci Vozokany, v okrese Galanta.

Korupcia rozkladajúca krajinu

V septembri 2020 odštartovala Národná kriminálna agentúra (NAKA) operáciu s názvom “Božie mlyny“. Úrady začali trestné stíhanie viacerých vysokopostavených predstaviteľov štátnej správy, pričom ich podozrievali z prijímania úplatkov od bratislavského gangu Takáčovcov.

S putami na rukách skončil aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý spolu so svojím priateľom, bývalým tajným agentom Františkom Böhmom pomáhali podsvetiu.

Obaja boli vzatí do väzby, avšak za mrežami nevydržali dlho – už po niekoľkých dňoch oznámili polícii, že sú pripravení vypovedať a priznať sa.

Makó a Böhm začali spolupracovať na približne stovke rôznych prípadov, pričom vo svojich svedectvách spomenuli mená ako Robert Fico, súčasný minister obrany Robert Kaliňák a bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Böhm po krátkom čase, konkrétne 12. februára 2021, spáchal samovraždu.

Pomocou ich svedectiev sa podarilo odhaliť nielen korupčné kauzy známych politikov a prokurátorov, ale vďaka ich výpovediam sa podarilo spustiť vyšetrovanie aj proti menej známym podnikateľom. Jedným z takých bol aj Jozef Kertész z obce Vlčany (okres Šaľa), o ktorom tvrdili, že roky odovzdával úplatky Ľudovítovi Makóovi. Ten mu za to prehliadal činnosť v jeho cigaretovej továrni v obci Vozokany, kde nelegálne vyrábali tabakové výrobky bez kolkov.

Kertész bol postavený pred súd a v júni 2023 ho v prvostupňovom konaní odsúdili na šesť rokov väzenia. Podľa rozsudku Špecializovaného trestného súdu Böhm a Makó „fakturovali“ podnikateľovi 70-tisíc eur za každý kamión plný nelegálnych cigariet, ktorý opustil krajinu – hlavne do Poľska, kam továreň z Vozokanov dodávala nelegálny tabak.

Medzi rokmi 2016 a 2019 sa úplatky vyplácali pravidelne, podľa vyjadrenia súdu minimálne 440-tisíc eur zmenilo svojho majiteľa.ň

Podnikateľ z obce Vlčany však má aj starší prípad. V roku 2014 bol odsúdený za daňové podvody. Vďaka zdĺhavému súdnemu procesu sa mu však podarilo vyviaznuť iba s pokutou vo výške 6-tisíc eur.

Do vlastníckej štruktúry Golden Tobacco patril aj bývalý policajt Radovan Fodor, zároveň exstarosta obce Abrahám (okres Galanta), ktorého polícia zatkla v roku 2018. Podľa orgánov činných v trestnom konaní poskytoval informácie seredskej drogovej mafii.

Do podnikania bol zapojený aj Gábor Bihercz z obce Čierny Brod.

Jeho meno sa v posledných rokoch viackrát objavilo v súvislosti s mafiánskymi procesmi týkajúcimi sa zločineckých skupín zo Žitného ostrova, ako aj z obce Dolný Chotár. Niekoľko obvinených a svedkov počas súdnych pojednávaní uviedlo, že muž z Čierneho Brodu mohol byť členom galantskej vetvy zločineckej organizácie vedenou Lajosom Sátorom, ktorá pôsobila v Dunajskej Strede. Rodina Dora, ktorej jeden člen plánoval objednať vraždu Kertésza, mala spoločné podniky s rodinou Bihercz.

Z podnikania vo firme Golden Tobacco, ktorá prevádzkovala cigaretovú továreň vo Vozokanoch, sa Kertész a jeho blízki obchodní partneri medzičasom stiahli a spoločnosť prevzali českí a ukrajinskí podnikatelia.

Kokain v tuniakových konzervách

Podľa slovenského obchodného registra je menšinovou spolumajiteľkou spoločnosti Golden Tobacco, ktorá sídli na okraji obce Vozokany, istá Veronika Červeňová. Aby sme pochopili, kto to je, musíme sa vrátiť o niekoľko mesiacov späť:

V júni 2023 v rámci policajnej akcie s názvom KRONE 2, NAKA zadržala niekoľko známych osôb na Slovensku, ktoré boli podozrivé z obchodovania s kokaínom v rámci medzinárodného drogového kartelu. Medzi podozrivými figurovali aj Alexander Salmanov, syn nechválne známeho ruského podnikateľa žijúceho na Slovensku Sergeja Salmanova, a tiež Adorján György, podnikateľ z Komárna, ktorý sa venoval najmä prenájmu a požičiavaniu luxusných áut.

Salmanovovci nie sú pre čitateľov z južného Slovenska neznámi. Roky strávili za mrežami kvôli podplácaniu vedúcich pracovníkov daňových úradov v Dunajskej Strede, Šamoríne a Veľkom Mederi. Mladší Alexander Salmanov je momentálne vo väzbe pre kauzu s kokaínom, zatiaľ čo sa jeho otec môže čoskoro opäť postaviť pred súd kvôli podvodu vo výške 75 miliónov eur.

Adorján György bol v minulosti spájaný s takzvanou „tureckou kamiónovou kauzou.“ Podľa úradov v roku 2010 pomáhal skupine, ktorá pozostávala najmä zo Slovincov, prepraviť zo Slovenska do Turecka chemickú látku acetanhydrid, potrebnú na výrobu heroínu.

Ak sa vrátime k drogovému kartelu: z policajných a súdnych zistení, ktorými disponujú aj médiá, vyplýva, že slovenskej bande sa minimálne trikrát podarilo prepašovať kokaín do krajiny, pričom celková hmotnosť týchto zásielok presiahla 2 tony. Drogy skladovali okrem iného v Šamoríne a Komárne.

Akcia slovenskej polície úzko súvisela s operáciou Interpolu z novembra 2022. V rámci operácie Krone/Joker sa uskutočnilo množstvo razií v niekoľkých krajinách.

V 11 krajinách zatkli 44 osôb, pričom organizácia Eurojust označila tento medzinárodný drogový kartel za jednu z najnebezpečnejších zločineckých organizácií v Európskej únii. Vyšetrovanie ukázalo, že na rozsiahlych zločinoch v rámci EÚ spolupracovalo viacero kriminálnych skupín, ktoré spoločne vykonávali rozsiahle ilegálne aktivity.

Policajné vyšetrovanie dospelo k záveru, že česká a slovenská vetva medzinárodného drogového kartelu úzko spolupracovali pri distribúcii kokaínu po celej Európe. Podľa úradov stál na čele českej vetvy Vilém Kováč, pôvodom z okolia Liberca. Polícia ho však nedokázala zadržať, a od novembra 2022 je na zozname najhľadanejších zločincov v Európskej únii.

Okrem Kováča sa českej polícii podarilo identifikovať minimálne desať ďalších členov skupiny. 

V novembri 2022 polícia vykonala prehliadku Kováčovho bytu, no drogového bossa na mieste nenašla – podarilo sa mu ujsť predchádzajúci večer. Na mieste však zadržali jeho partnerku, ktorou bola už vyššie spomínaná Veronika Červeňová.

Podľa slovenského obchodného registra je Veronika Červeňová od roku 2016 spoluvlastníčkou továrne na cigarety vo Vozokanoch. Svoj podiel prevzala od Radovana Fodora.

Červeňová vstúpila do cigaretovej továrne práve v období, keď podľa úradov začal Jozefa Kertész uplácať Ľudovíta Makóa.

Trestné konanie voči členom českej drogovej skupiny sa začalo vo februári tohto roku, pričom traja obžalovaní sa priznali k vine. Červeňová sa vyhlásila za nevinnú a momentálne je vo vyšetrovacej väzbe. 

Trestné konanie proti členom slovenskej vetvy kartelu, vrátane Salmanova a Györgya, sa začalo koncom júla.

Na Ukrajine odsúdený zločinec, na Slovensku cigaretový magnát 

Ako sme už spomínali, v júni 2023 Špecializovaný trestný súd uznal Jozefa Kertésza za vinného. Štyri mesiace pred týmto rozsudkom predal svoj podiel vo firme spoločnosti Seneda s.r.o. Podľa obchodného registra spoločnosť Seneda založili dvaja Ukrajinci, Andrej Zolotarev a Igor Chernyisov.

V januári 2023 do firmy vstúpila aj tretia osoba. Ide o Yuriia Rasiuka, o ktorom sme zistili, že v minulosti pracoval pre ukrajinskú tajnú službu (SBU) a bol odsúdený za prípravu atentátu v susednej krajine.

Muža zadržali ukrajinské orgány 22. januára 2021 po tom, čo zistili, že tajný agent SBU, ktorý pracoval na oddelení protiteroristických operácií, plánoval vraždu vysokopostaveného dôstojníka SBU.

Náš portál získal predmetné policajné uznesenie, na základe ktorého bol Yurii Rasiuk vzatý do vyšetrovacej väzby na Ukrajine. Z dokumentu vyplýva, že medzi októbrom 2020 a januárom 2021 sa muž šesťkrát stretol s rôznymi osobami z kriminálneho prostredia, s ktorými diskutoval o tom, ako by mohli odstrániť – alebo aspoň dočasne poslať do nemocnice – jedného z vysokopostavených členov SBU, Andreja Naumova.

Atentát sa nakoniec neuskutočnil, pretože jeden z najatých vrahov zistil, že cieľom mal byť tajný agent, a vystrašený sa obrátil na úrady.

Po Rasiukovom zadržaní ukrajinské médiá informovali o tom, že podnecovateľom bol bývalý vysokopostavený dôstojník SBU, Dmytro Neskoromny, a za plánovaním atentátu stál mocenský boj v rámci tajných služieb. Tieto informácie sa nakoniec aj potvrdili a proti Neskoromnyovi bolo začaté konanie, no odvtedy sa ukrýva pred spravodlivosťou.

Rasiuk niekoľko mesiacov po svojom zadržaní začal aj spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a v júni 2021 uzavrel dohodu o vine a treste s kyjevskou prokuratúrou. Nakoniec bol odsúdený na trojročný podmienečný trest odňatia slobody. Zaujímavosťou je, že aj napriek právoplatnému rozsudku neskôr v jednom rozhovore poprel všetky obvinenia, ktoré boli proti nemu vznesené.

Andrej Naumov, ktorý mal byť údajne cieľom atentátu, bol neskôr zadržaný v Srbsku pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Podľa údajov z Finstatu vykázala spoločnosť Golden Tobacco naposledy zisk v roku 2018, odvtedy každoročne zaznamenáva stratu, ktorá sa v priemere pohybuje okolo 18-tisíc eur. Od roku 2021 už spoločnosť nevykazuje žiadne obchodné aktivity.

Po stopách Ukrajincov

„Nie som ochotný s vami o tom hovoriť,” – odpovedal Jozef Kertész na moju otázku, keď som sa zaujímal o nových majiteľov spoločnosti Golden Tobacco.

Pokúsili sme sa skontaktovať aj so súčasnými majiteľmi spoločnosti. Podľa obchodného registra žije Rasiuk v Kyjeve. Ani viacero miestnych obyvateľov, ktorí mali prehľad o tejto kauze, ho na fotografii nespoznali a tvrdili, že muža nikdy nevideli v dedine. Potvrdili však, že ľudia hovoriaci po ukrajinsky sa často objavujú v blízkosti továrne na cigatrety.

Podarilo sa nám však osloviť výkonného riaditeľa spoločnosti Igora Chernyisova. Uviedol, že sa už dvadsať rokov pohybuje v tabakovom biznise a kúpa cigaretovej továrne vo Vozokanoch sa mu zdala ako lákavá investícia, najmä vzhľadom na to, že po rusko-ukrajinskom konflikte sa ekonomika susednej krajiny prakticky zrútila.

Podľa slov výkonného riaditeľa v továrni momentálne pracuje 12 ukrajinských pracovníkov. Zatiaľ vyrábajú len na export a dodávajú tabakové výrobky do Kazachstanu, Gruzínska a Číny. Chernyisov uviedol, že plánujú modernizáciu továrne, po ktorej by mohli začať dodávať aj na trh Európskej únie.

Muž tvrdil, že pri kúpe spoločnosti nemal vedomosť o jej minulosti a s Kertészom udržiava dobré vzťahy. „Neuskutočňuje sa tam nič nelegálne,“ – povedal Chernyisov o továrni a dodal, že colné orgány pravidelne vykonávajú kontroly v priestoroch továrne.

Podľa jeho slov sa mu nikdy nepodarilo nadviazať kontakt so spolumajiteľkou Červeňovou. Bol prekvapený, keď sa v médiách dočítal, že ženu spájajú s drogovým kartelom.

Čo sa týka Rasiuka, uviedol len, že svojho obchodného partnera považuje za nevinného a podľa neho sa muž stal obeťou vnútorných čistiek medzi ukrajinskými úradmi. 

„Nie sme zločinci, sme podnikatelia,“  – uzavrel rozhovor Chernyisov.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program