23-percentná DPH likviduje maďarský knižný trh na Slovensku, minister financií „vylúčený“ z maďarského kníhkupectva

camera

1

23-percentná DPH likviduje maďarský knižný trh na Slovensku, minister financií „vylúčený“ z maďarského kníhkupectva

Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) 

Zdieľať

Od januára sa očakáva zvýšenie DPH na knihy na 23 %, čo môže najviac zasiahnuť maďarských kníhkupcov na Slovensku. V Maďarsku je totiž DPH na knihy len 5 %, čo znamená, že rozdiel v cenách len na dani môže dosiahnuť až 18 %. Ak by sa plán vlády Roberta Fica naplnil, maďarské kníhkupectvá na Slovensku môžu skončiť.

Premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický v utorok predstavili detaily konsolidačného balíčka, pričom najväčšou zmenou je výrazné zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Základná sadzba stúpne z 20 % na 23 %, pričom vláda zavádza dve znížené sadzby DPH – 19 % a 5 %, ale tie sa budú vzťahovať len na malú časť produktov. To zároveň znamená, že končí súčasná 10 % znížená sadzba, ktorá sa vzťahovala na knihy a tlačoviny. Od januára sa teda na tieto položky bude vzťahovať 23 % sadzba DPH, čo znamená očakávaný nárast cien o minimálne 13 %.

V porovnaní s okolitými krajinami by to bola mimoriadne vysoká daňová záťaž na knihy. Na Slovensku by bola DPH na knihy 23 %, zatiaľ čo v Maďarsku a Poľsku je to len 5 % a v Česku sa od januára tohto roka na knihy vzťahuje dokonca nulová daň.

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického očakávané zvýšenie cien nebude problémom pre obyvateľov, pretože podľa jeho slov si knihy aj tak kupuje len majetnejšia vrstva. Plány vlády a ministrove vyjadrenia vyvolali veľkú vlnu pobúrenia, internet zaplavili posmešné memečká zosmiešňujúce jeho slová.

Maďarsko v konkurenčnej výhode

Toto opatrenie môže byť pre maďarský knižný trh na Slovensku likvidačné, pretože maďarskí distribútori budú mať len vďaka DPH až 18-percentnú cenovú výhodu. Keďže maďarský knižný trh je v porovnaní so slovenským maďarským oveľa väčší, cenová výhoda bude ešte výraznejšia, čo znamená, že distribúcia maďarských kníh na Slovensku sa nebude oplácať.

Zatiaľ čo kniha za 10 eur bez DPH môže na Slovensku stáť 12,30 eura, v Maďarsku ju budú predávať len za 10,50 eura.

Maďarské kníhkupectvá v problémoch

László Bödők, majiteľ siete kníhkupectiev Panta Rhei, varuje, že slovenský knižný trh čaká ťažké obdobie, a to nielen ten maďarský, ale aj slovenský. Zároveň opatrenie obmedzí aj možnosti nových kníh a súčasných autorov, keďže vydavatelia pravdepodobne obmedzia vydávanie nových titulov. „Očakávam veľmi negatívny dopad, ak sa tento plán naozaj zrealizuje. Ponuka sa zúži, čo sa dotkne najmä súčasných autorov,”  – uviedol pre Parameter Bödők.

Ladislav Kamenický tvrdí, že kníhkupectvá by mohli niesť aspoň časť bremena zvýšenej dane, ak nie celú. Podľa jeho názoru sú knihy na Slovensku predražené, avšak nepovedal, na základe čoho to predpokladá.

Bödők však odmieta možnosť, že by kníhkupectvá dokázali pokryť náklady spojené so zvýšením dane. Naopak, očakáva, že zdraženie kníh môže byť ešte vyššie ako 13 %, pretože na vydavateľov budú dopadať aj ďalšie opatrenia. 

„Len transakčná daň bude pre našu spoločnosť predstavovať náklad vo výške približne 100 tisíc eur, ktorý budeme musieť zvládnuť,“ uviedol Bödők a dodal: „Určite nás čaká veľmi náročné obdobie.” Očakáva pokles predaja minimálne o 10 %.

Zvýšenie DPH a ďalšie náklady knižný trh a distribútori nedokážu pokryť sami, a preto sa očakáva, že všetky dodatočné náklady bude musieť zaplatiť spotrebiteľ. „Knižný trh je veľmi podfinancovaný. To, čo povedal minister financií o znížení cien kníh o 50 %, je úplne nereálne.

 Kamenický musí vedieť, aké sú náklady na prenájom a služby  v nákupnom centre, a my musíme platiť aj zamestnancov. Nemôžeme prevziať ani len 3 % z tohto bremena,“  - vysvetľuje Bödők.

Ten, čo zakázal Kamenickému vstup do svojho kníhkupectva

Podobne pesimisticky vidí budúcnosť knižného vydavateľstva a distribúcie Attila Győry, majiteľ rodinného knižného klubu „Családi Könyvklub“, ktorý sa rozhodol „pomstiť“ zvýšenie DPH na samotnom ministrovi financií.

„Prvým naším opatrením bolo, že sme verejne zakázali ministrovi financií vstup do Családi Könyvklub-u,“  – uviedol Győry pre Parameter.

Dôvodom zákazu vstupu je podľa Győryho to, že „pán Ladislav Kamenický svojim verejným, nekultúrnym správaním a neakceptovateľnými výrokmi URAZIL hostí kníhkupectva Családi Könyvklub!“

Podľa Győryho najviac zasiahne 23-percentná DPH práve tých, ktorí sa zaoberajú distribúciou maďarských kníh. „Čaká nás veľmi ťažké obdobie, a to najmä v oblasti distribúcie maďarských kníh. Nie je jedno, či ide o 5-percentnú alebo 23-percentnú DPH,“ uviedol Győry s odkazom na maďarskú daňovú sadzbu.

Aj Bödők zdôrazňuje, že v porovnaní s maďarskými cenami budú mať slovenskí kníhkupci ešte menšiu šancu konkurovať. „Maďarské knihy sú u nás už teraz trochu drahšie, pretože sa ich predáva menej, čo zvyšuje náklady na dovoz, dopravu a prevádzku. Maďarské knihy sa budú na policiach stále predávať, ale väčšina zákazníkov – ak bude môcť – pravdepodobne prejde do Maďarska nakúpiť,“  – povedal Bödők.

Slovenské knihy zároveň súťažia aj s českými, kde je DPH nulová. „V Česku pracujú s väčšími nákladmi a DPH je nulová, čo predstavuje rovnakú alebo ešte väčšiu konkurenciu pre slovenské knihy, ako maďarské vydania v prípade maďarských kníh,“ –  dodal Bödők.

Győry: Vláda chce poslušné„ovce“

Podľa Győryho je krok vlády symbolický, je to akási „vyhlásená vojna“ kultúre ako takej. „Týka sa to slobody, našich detí a ich budúcnosti – na toto všetko vláda útočí,“ povedal Győry. Domnieva sa totiž, že najviac sa zvýšia ceny detských kníh. „Knihy pre dospelých môžu vyjsť aj v mäkkej väzbe s menej ilustráciami, aby boli lacnejšie, ale pri detských knihách to takto nejde,“  – vysvetlil Győry. „Rodičia budú kupovať menej kníh pre deti a mnohé z nich sa k nim vôbec nedostanú.“

Podľa neho je pravdepodobné, že to je skutočným cieľom tejto vlády – nechcú premýšľajúcich ľudí, potrebujú ‚ovce‘, ktoré sa dajú ľahko ovplyvniť konšpiračnými teóriami.“

Obáva sa, že v južných regiónoch Slovenska zaniknú ďalšie kníhkupectvá alebo jednoducho prestanú ponúkať maďarské knihy. „V niektorých mestách už nebude maďarské kníhkupectvo. V Kráľovskom Chlmci, Veľkých Kapušanoch už kníhkupectvo nie je, a ani v Košiciach nie je možné kúpiť maďarskú knihu. Kto môže, pôjde do Maďarska,“  – hovorí majiteľ kníhkupectva Családi Könyvklub!“.

Opatrenie tiež postaví knižnice do ťažkej situácie. Podľa Győryho v súčasnosti ponúka maďarské knihy približne 80 až 100 knižníc na južnom Slovensku, ktoré sú financované miestnymi samosprávami. Mnohé samosprávy však považujú dnes už knižnice skôr za „tolerované inštitúcie“. „Niektoré knižnice dostávajú ročne len 50 eur na nákup nových kníh, čo vystačí maximálne na štyri knihy,“ vysvetlil Győry.

Knihy nekupujú len bohatí

Bödők nesúhlasí ani s tým tvrdením Kamenického, že knihy kupujú najmä bohatšie vrstvy. „Máme úplne iné údaje: dve tretiny kníh kupujú ľudia, ktorí žijú z priemerného platu alebo z menšieho príjmu, a iba 27 percent kníh nakupujú tí, ktorí zarábajú viac ako 1500 eur mesačne,“ – povedal majiteľ siete kníhkupectiev Panta Rhei. 

„Nie je veľký rozdiel medzi tými, ktorí zarábajú 800 eur mesačne, a tými, ktorí zarábajú 1500 eur: prví priemerne kúpia 6,9 knihy ročne, tí druhí 7,2,“ dodal.

Postoj vlády sa ešte môže zmeniť

Vedúci siete kníhkupectiev Panta Rhei, Bödők, verí, že vláda si svoje rozhodnutie ešte premyslí. „Vidíme, že už od utorka došlo k zmenám a ani v koalícii nie je jednotný názor. Dúfam, že tento plán ešte prehodnotia. Verím, že knihy budú zaradené do nižšej sadzby DPH,“ uviedol Bödők. „Sadzba 19 percent by nepomohla, iba by znamenala pomalšiu smrť, no 5 percent by už bolo prijateľné.“

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program