Zastrelil manžela a vzal si jeho vdovu? Krisztiána Kádára obžalovali z vraždy. Kľúčovým svedkom bude "Csonti", ktorý sa podieľal na odstránení mŕtvoly

camera

3

Zastrelil manžela a vzal si jeho vdovu? Krisztiána Kádára obžalovali z vraždy. Kľúčovým svedkom bude "Csonti", ktorý sa podieľal na odstránení mŕtvoly

Krisztián Kádár 5. septembra 2018 počas jedného z pojednávaní v prípade Žitnoostrovskej mafie na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici (Foto: archív Paraméter).  

Zdieľať

Okresný súd v Trnave vo štvrtok (19. septembra) vzniesol obvinenie proti Krisztiánovi Kádárovi v súvislosti s vraždou spáchanou 29. novembra 1998 v Dunajskej Strede. Obeťou bol Tibor Nagy, pričom údajne mali vraždu vidieť dvaja svedkovia. Nnažive však zostal už len jeden: Zsolt Nagy, alias „Csonti“, ktorý bol ústrednou postavou popravčej čaty mafiánskej skupiny pod vedením Lajosa Sátora. Obvinenie sa do značnej miery opiera o jeho svedectvo.

Obvinený 49-ročný Krisztián Kádár nie je žiadnym novicom vo vražedných prípadoch. Pochádza z Dunajskej Stredy a v súčasnosti si odpykáva 25-ročný trest odňatia slobody za iné zločiny. Tento prísny trest mu bol udelený v roku 2019 nielen pre jeho úlohu v dunajskostredskej mafii a v kauze Sátor, ale aj pre jeho zapojenie do ďalších vrážd. Kádár sa podieľal na vražde Écsiho v roku 2003 a na brutálnom zabití Andora Reisza v roku 2006. Okrem toho je Kádár podozrivý aj z ďalších vrážd, ktoré sú stále predmetom vyšetrovania.

Vyšetrovanie vraždy z roku 1998 v Dunajskej Strede bolo uzavreté už pred viac ako dvoma rokmi, pričom pôvodne sa očakávalo, že obžaloba bude vznesená na jar roku 2022. V tom čase však Okresný súd v Trnave usúdil, že prípad by mal patriť pod jurisdikciu Špecializovaného trestného súdu. Po dvojročnom spore o právomoci sa prípad definitívne vrátil na Okresný súd v Trnave.

Na štvrtkovom pojednávaní (19. septembra) prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave predniesol obžalobu, podľa ktorej Krisztián Kádár spolu s dnes už zosnulým Csabom Raiszom naplánovali vraždu vtedy 27-ročného Tibora Nagya, známeho pod prezývkou “Iszi“. Podľa obvinenia došlo k zločinu 29. novembra 1998 v Dunajskej Strede, v rodinnom dome na Csallóközskej ulici, kde býval Kádár.

„Krisztián Kádár v prítomnosti Csabu Raisza a Zsolta Nagya, pristúpil k Tiborovi Nagyovi a neidentifikovanou strelnou zbraňou ho strelil do hlavy, čo viedlo k okamžitej smrti obete.“

– uvádza sa v obžalobe. Podľa záverov policajného vyšetrovania Zsolt Nagy nevedel, že Kádár a Raisz plánovali vraždu obete, avšak podieľal sa na ukrytí tela. Obžaloba predložená prokuratúrou v tejto súvislosti uvádza:

„Telo Tibora Nagya, Kádár a Raisz vložili do kufra striebornej Škody Felicia a Zsoltovi Nagyovi nariadili, aby telo odviezol do víkendového domu v oblasti Potônske lúky. (...) Po príchode do spomínaného víkendového domu Zsolt Nagy čakal na príchod Krisztiána Kádára a Csabu Raisza. Po ich príchode hodili telo Tibora Nagya do žumpy vedľa domu. Následne, aby sťažili objavenie telesných pozostatkov, na príkaz Krisztiána Kádára a Csabu Raisza Zsolt Nagy telo zasypal štrkom, ktorý mal pripravené na mieste.”

Podľa obžaloby Krisztián Kádár a Csaba Raisz zabili Tibora Nagya, aby sa s ním nemuseli deliť o zisk, ktorý údajne trojica získala predajom kradnutých áut.

Za vraždu bol obvinený iba Krisztián Kádár, pretože jeho údajný spolupáchateľ Csaba Raisz už nežije. V roku 2008 ho spolu s jeho bratom Szilárdom zavraždili Lajos Sátor a Zsolt Nagy, prezývaný „Csonti“. Sátor sa obával, že starší z bratov, Szilárd, by mohol voči nemu svedčiť v prípade desaťnásobnej vraždy v Dunajskej Strede z roku 1999.

Zsolt Nagy, alias „Csonti“, priznal vraždu bratov Raiszovcov z roku 2008 a v roku 2019 bol za tento čin odsúdený. Krisztián Kádár bol však tiež zapletený do tohto prípadu. Po vražde bol práve on ten, kto odviezol Mercedes Raiszovcov spred domu Zsolta Nagya v obci Vrakúň. Pozostatky bratov našla polícia až v roku 2011 na pozemku Lehela Horvátha v obci Čótfa. Napriek tomu, že Kádár a Horváth mali určité spojenie s týmto prípadom, orgány ich v tomto vyšetrovaní vedenom ako svedkovia neobvinili.

Považuje sa za nevinného

Ak súd uzná Krisztiána Kádára vinným zo zločinu vraždy spáchanej zo zištných dôvodov v spolupáchateľstve, hrozí mu trest odňatia slobody na doživotie. Kádár však počas súdneho pojednávania všetky obvinenia poprel.

„Som nevinný, pán sudca,“

– vyhlásil obvinený, ktorý však odmietol vypovedať. Uviedol, že je ochotný vypovedať až po výsluchu hlavného svedka, Zsolta Nagya.

Dvojica právnikov obhajujúcich Kádára tiež tvrdila, že obžaloba je neopodstatnená a nezákonná, svedkovia si vo svojich výpovediach protirečia a výpovede kľúčového svedka, Zsolta Nagya, sú nepravdivé. Počas obžaloby obhajoba vyhlásila, že sú pripravení vyvrátiť skutkové podstaty uvedené v obžalobe v priebehu dokazovania.

camera

3

Zastrelil manžela a vzal si jeho vdovu? Krisztiána Kádára obžalovali z vraždy. Kľúčovým svedkom bude "Csonti", ktorý sa podieľal na odstránení mŕtvoly

Zsolt Nagy 2023. októbra 17. v súdnej sieni bratislavskej väznice (Foto: Dávid Barak).  

Milostný motív?

Trestný proces týkajúci sa vraždy z roku 1998 je o to zaujímavejší, že nejde o prvý prípad, kedy sa na verejnom súdnom pojednávaní hovorilo o tomto zločine.

Nagy v roku 2018 počas jedného z pojednávaní v kauze žitnoostrovského mafiánskeho gangu vypovedal, že vražda Tibora Nagya z roku 1998 súvisela s tým, že on a Kádár vstúpili do zločineckej skupiny vedenou Lajosom Sátorom. Pokiaľ však ide o motív vraždy, Nagy vtedy vypovedal, že za popravou stál milostný trojuholník.

„Bol som svedkom, ako Kádár spolu s Csabom Raiszom zastrelili muža, 'Isziho'. Csaba bol zaľúbený do Isziho manželky a veril, že ak Iszi nebude viac žiť, môže sa k nej dostať bližšie a stanú sa milencami. Mýlil sa, pretože po tom, čo 'Isziho' zabili, jeho manželka skončila s Kádárom. Kvôli tomu ma raz spolu s Kádárom Csaba a jeho priatelia zbili. Csaba si myslel, že ak pomôžeme Sátorovcom, nechajú nás na pokoji. Tak sme sa s Kádárom stali členmi Sátorovej skupiny,“

– vypovedal vtedy „Csonti“. Skutočný motív vraždy by mal byť odhalený v priebehu dokazovania v tomto trestnom procese, avšak faktom je, že Kádár si neskôr vzal za manželku Nagyovu vdovu. Ich manželstvo sa rozpadlo po tom, čo bol Kádár v roku 2019 odsúdený na 25 rokov väzenia. Jeho bývalá manželka je v súčasnom trestnom procese – ako vdova po prvom manželovi – vedená ako poškodená.

Súdne pojednávanie bude pokračovať výsluchom svedkov 5. novembra.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program