V Dunajskej Strede pribudne nový kruhový objazd a druhý sa rozšíri

camera

4

V Dunajskej Strede pribudne nový kruhový objazd a druhý sa rozšíri

Medzi stanicami môžu zmeniť v budúcom roku križovatku na kruhový objazd. Fotky: auto článku  

Zdieľať

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Dunajskej Strede boli prijaté rozhodnutia týkajúce sa dvoch investícií, ktoré sa týkajú okružných križovatiek. Tieto investície ovplyvnia dopravu v širšom centrum mesta pričom sa netýkajú výstavby kruhových objazdov na hlavnej ceste č. 63, hoci jedna z investícií súvisí s modernizáciou križovatky na Povodskej ulici.

V roku 2023 sa rozprúdila vášnivá diskusia o dopravných nehodách v tejto križovatke, pričom v lete roku 2023 došlo na tejto odbočke do  Povody aj k smrteľnej nehode, ako aj k ďalším nehodám, ktoré sa nezaobišli ani bez ďalších zranených osôb. O všetkých týchto incidentoch náš portál pravidelne informoval. Na základe minuloročných štatistík o dopravných nehodách bola táto križovatka označená za jednu z najnebezpečnejších v Trnavskom kraji.

Slovenská správa ciest už roky sľubovala výstavbu kruhového objazdu na tomto mieste. Primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos nešetril kritikou na adresu štátnych orgánov, a na ich nečinnosť poukázal aj generálny riaditeľ spoločnosti Metrans, ktorá viedla predchádzajúce práce na projektovej dokumentácii pre kruhový objazd a podporuje aj jeho výstavbu, ktorá by značne uľahčila prejazd ich nákladným autám. Vedenie mesta a taktiež spoločnosti Metrans v uplynulom roku opakovane rokovali so Slovenskou správou ciest o tomto probléme, a hoci presný dátum začiatku prác doteraz nie je známy, takáto dopravná investícia bude mať vplyv aj na okolitú oblasť.

Z firiem nachádzajúcich sa  v priemyselnej zóne v Dunajskej Strede, najmä od firiem Metrans, Deichmann a Cargo-Partner, denne prechádza cez túto križovatku veľké množstvo kamiónov. Počas plánovanej rekonštrukcie tohto uzla budú potrebovať alternatívnu trasu, ktorá bude viesť cez križovatku na Povodskej ceste a cez hlavné ulice v Dunajskej Strede, vrátane ulice Jilemnického a kruhového objazdu, nazývaného medzi miestnymi iba ako Baranyaiho-kruhový objazd.

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva bol predložený návrh na rozšírenie tohto kruhového objazdu pri odbočke na Povodskú cestu. Odhadované náklady na tento projekt sú približne 51,7 tisíc eur, ktoré by mali byť rozdelené rovnakým dielom medzi mesto Dunajská Streda a Trnavský samosprávny kraj, keďže Povodská cesta (II/572) spadá do pôsobnosti kraja.

„Keďže tento kruhový objazd nebol pôvodne navrhnutý pre nákladnú dopravu, je potrebné upraviť jeho pruhy tak, aby bol priechodný pre nákladné vozidlá a kamióny,“ uvádza sa v dôvodovej správe. Primátor Zoltán Hájos dodal, že táto investícia musí byť realizovaná ešte pred začatím prác na križovatke na ceste I/63 pri Povodskej, kde sa očakávajú dopravné obmedzenia. Podľa jeho slov by výstavba mohla byť dokončená ešte v tomto roku.

Druhý návrh sa týka prestavby križovatky medzi železničnou stanicou a autobusovou stanicou na kruhový objazd na Bratislavskej ceste, na ktorý sa plánuje vypísať verejné obstarávanie. 

Projekt výstavby kruhového objazdu už schválila Rada pre integrovaný regionálny rozvoj Trnavského kraja. Celkové náklady predstavujú 1,161 milióna eur, z toho 85 %, teda približne 987-tisíc eur, by malo byť financovaných z fondov EÚ, 81-tisíc eur prispeje štát a 93-tisíc eur mesto Dunajská Streda.

„Cieľom je zabezpečiť plynulú dopravu v tejto križovatke a zároveň zvýšiť bezpečnosť prechodov pre chodcov medzi stanicami. Dúfam, že ak všetko pôjde dobre, môžeme začať s výstavbou kruhového objazdu v letnom období budúceho roka,“ dodal primátor.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program