„V zdravom tele zdravý duch“ - Vrahovia si užívali gulášovú párty v banskobystrickej väznici

camera

11

„V zdravom tele zdravý duch“ - Vrahovia si užívali gulášovú párty v banskobystrickej väznici

František Zakál (vpredu na pravej strane), oproti nemu Zsolt Nagy prezývaný "Csonti", za ktorým sedí František Dora mladší (Foto: ZVJS)  

Zdieľať

„V zdravom tele zdravý duch“ – takýto názov niesol príspevok, ktorý sa 11. októbra objavil na webovej stránke Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). V príspevku sa dozorcovia podelili o zážitky zo športového dňa, ktorý zorganizovali pre väzňov Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Banskej Bystrici. Hlavná fotografia príspevku však zaujala svojou bizarnosťou; autor príspevku zrejme usúdil, že „duchovnú očistu“ najlepšie vystihuje obraz členov niekdajšej dunajskostredskej mafie, ako si pochutnávajú na guláši.

“Teplo a krásne počasie je ako stvorené na rôzne druhy športu. V taký slnečný deň mnoho z nás vybehne von a využije deň naplno s rôznymi aktivitami. A čo tí, čo sú za múrmi väznice? Majú aj oni túto možnosť?” – zaznie otázka hneď na začiatku netradičného príspevku.

Odpoveď na túto otázku od nás nikto ani nečaká, pretože dozorcovia nám sami vysvetľujú, čo sa dialo: ZVJS druhýkrát usporiadalo športový deň pre obyvateľov banskobystrickej väznice.

Podľa fotografií sa na tejto príjemnej aktivite pod holým nebom zúčastnili aj Zsolt Nagy, alias „Csonti“, František Zakál a František Dora mladší.

Na pripomenutie: Zsolt Nagy si práve odpykáva 22-ročný trest odňatia slobody za šesť vrážd, pričom polícia stále vedie proti nemu vyšetrovanie v ďalších približne troch desiatkach prípadov vrážd. Vyšetrovanie by aj pokračovalo, ak by vláda nevyhnala aj posledných policajtov, ktorí sa zaoberali prípadmi dunajskostredskej mafie.

Dvaja ďalší účastníci na fotografii majú na rováši menej vrážd, no ich tresty sú prísnejšie: František Zakál si odpykáva 25-ročný trest za účasť na vražde Lajosa Sátora, a syn bývalého starostu z Dolného Chotára, František Dora mladší, bol odsúdený na 25 rokov za dve vraždy, pričom sa stále vyšetrujú minimálne ďalšie dva prípady, v ktorých figuruje.

Podrobnejšie informácie o tom, akých športových aktivít sa zúčastnili bývalí blízki „spolupracovníci“ niekdajšieho šéfa dunajskostredskej mafie a masového vraha Lajosa Sátora, sa nedozvedáme, keďže väzenskí dozorcovia zverejnili len fotografie z veselého gulášového posedenia.

Predtým, než sa guláš dovaril, podľa informácií ZVJS mali obvinení a odsúdení k dispozícii rôzne športové aktivity, ktorých sa mohli zúčastniť, ako nohejbal, stolný tenis, florbal, basketbal, bedminton, minifutbal, pétanque, či rôzne „workout“ cvičenia.

camera

11

„V zdravom tele zdravý duch“ - Vrahovia si užívali gulášovú párty v banskobystrickej väznici

František Zakál pred športom (vľavo) a po športovej aktivite (vpravo) (Foto: Parameter, ZVJS)  

O čo presne išlo pri športovom dni, nám vysvetlili už priamo dozorcovia:

„Byť psychicky >>v pohode<<, keď sedíte vo väzení je teda poriadne náročné. Keďže šport slúži aj ako akási psychohygiena človeka, pričom počas cvičenia sa okrem iných látok uvoľňujú aj endorfíny, ktoré pomáhajú uľaviť od bolesti, zmierniť nepohodlie a v neposlednom rade navodzujú pocit blaženosti, je práve šport tým pravým liekom od psychickej nepohody."

Autori väzenského reportu z podujatia zvolili názov tiež v duchu mentálnej hygieny, pričom príspevok „V zdravom tele zdravý duch“ ilustrovali bezstarostnou fotografiou viacnásobných vrahov počas gulášovej párty.

camera

11

„V zdravom tele zdravý duch“ - Vrahovia si užívali gulášovú párty v banskobystrickej väznici

"V zdravom tele zdravý duch" - s dunajskostredskými vrahmi na podporu duševného zdravia (fotografia: ZVJS)  

Nie je známe, do akej miery sa mafiánskym vrahom podarilo zbaviť sa ich vnútornej bolesti a nepríjemnostiam, ťažiacich ich dušu.

Na otázku, či štát vyvinul nejaké mimoriadne úsilie okrem ich odsúdenia, aby nejako zmiernil duševné ťažkosti tisícok a tisícok príbuzných obetí mafie, však jasná odpoveď je. Neurobil nič.

Isté však je, že väzni mali tento deň lepší než obvykle. Dokazuje to aj spomínaná fotografia, na ktorej sú vysmiaty, ako lečo. Podávanú gulášovú polievku a grilovanú klobásu si pripravili samotní odsúdení.

camera

11

„V zdravom tele zdravý duch“ - Vrahovia si užívali gulášovú párty v banskobystrickej väznici

Kamoši (vľavo) a čase, keď ešte Csonti vypovedal proti rodine Dorovcov (vpravo) (Fotografie: ZVJS, Parameter) 

Mimochodom, Csonti, jeden z kľúčových členov popravnej čaty Lajosa Sátora, túto významnú udalosť vôbec nebral na ľahkú váhu. Bol dokonca ochotný oblliecť si svoj tréningový dres z oktagonu, podpísaný zápasníkom MMA Attilom Véghom. Je potrebná ešte lepšia reklama?

Po tom, čo si chlapci poriadne zacvičili a naplnili svoje žalúdky, pokojne sa vrátili do svojich ciel.

“Slová vďaky, ako aj pozitívny dopad na samotné prežívanie a psychické vypätie väznených osôb za múrmi väznice, je pre nás motivácia na realizovanie podobných aktivít” – uzavrel ZVJS svoj príspevok.

A týmto prajem všetkým ďalšiu príjemnú duševnú očistu!

Autori tohto článku

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program