Mária Kolíkovának nem tetszik, hogy a magyar igazságügyi miniszter alá akarja ásni az uniós értékeket, és ebbe belemártja Szlovákiát is

2020. November 5. - 17:16 | Belföld

Sokkolta Mária Kolíková szlovák igazságügyi minisztert a jogállam értelmezésének a magyar kormány által bemutatott verziója, amelyet Varga Judit magyar igazságügyi miniszter a V4-ek vagy a Közép-Európa márkanév alatt népszerűsít, írja az euractiv.sk, főleg uniós témákkal foglalkozó hírportál. Kolíková szerint egyáltalán nincs zűrzavar a jogállam értelmezésében, a jogállami elveknek mindenhol érvényesnek kell lenniük.

Mária Kolíkovának nem tetszik, hogy a magyar igazságügyi miniszter alá akarja ásni az uniós értékeket, és ebbe belemártja Szlovákiát is
Fotó: TASR

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk! – jelentette be Varga Judit október 26-án egy Facebook-posztban.

„A jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja, ezért létrehozzuk a V4+ Professzori Hálózat és Junior Programot” – írta magyarul és angolul is a miniszterasszony. – Ezzel olyan szakmai közösséget és tudásbázist alapítunk, amely a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát tud felmutatni.”

Varga Judit (Fotó: Facebook)

Varga szerint a hálózat induló kutatásai olyan témákat érintenek, mint a családok jogi védelme, a lelkiismereti és vallásszabadság Európában vagy az alapjogok értelmezése és érvényesítése Európában.

Klus: Szlovákiát is hívták, de nem ment

Martin Klus (SaS) a szlovák külügyminisztérium államtitkára az euractiv.sk-nak megerősítette, hogy Szlovákia is kapott meghívást, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez, de Csehországhoz hasonlóan visszautasította azt. Szerinte az nem jelent majd problémát, ha ez az intézmény is bekapcsolódik majd a jogállamiságról folyó vitába, de ha ezek „az uniós intézmények autoritását fogják aláásni, akkor nem találnak majd pozitív fogadtatásra” – jelentette ki az államtitkár a Ta3 hírtelevízió műsorában.

Kolíkovánál Varga kiverte a biztosítékot

Varga kezdeményezése azonban kiverte a biztosítékot szlovák kollégájánál, Mária Kolíkovánál (Za ľudí). Meglepőnek tartja, hogy a magyar fél úgy látja, hogy a régiónak más véleménye van a jogállamról, mint az EU-nak. „Nagyon meglepett a magyar kormány határozata, amely a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozására vonatkozik, amelynek elemeznie kellene a helyzetet és megfogalmazni valamit, mint a régió egyedi véleményét a jogállam alapelveiről, mintha ezeknek másoknak kellene lenniük, mint amit az EU támogat” - válaszolta Kolíková az euractiv.sk kérdésére.

Szerinte egyáltalán nincs zűrzavar a jogállam megfogalmazása körül.

„Azoknak az elveknek, amelyek érvényesek a jogállamra és a demokráciára, érvényeseknek kell lenniük tekintet nélkül arra, hogy melyik régióban élek” - írta a miniszter.

Miért V4, ha nem is született megállapodás?

Azt sem tartja tisztességesnek, hogy ezt a kezdeményezést a visegrádi országok kezdeményezéseként akarják eladni, amikor erről semmilyen megállapodás nem született.

„Meglep és egyben sokkol, hogy az ilyen kezdeményezés létrehozásáról nem született megállapodás a V4-ek keretében – írta a szlovák miniszter. – Valahol ezt a V4-es márkával való visszaélésnek tartom.”

Kolíková véleményét már Varga is ismeri

Kolíková telefonon is beszélt erről a magyar igazságügyi miniszterrel, és vele is ismertette álláspontját a jogállamról.

„Meggyőződésem, hogy a demokratikus állam és a jogállam kérdésében fontosak azok az értékek, amelyeket az egész EU keretében azonosan értelmezünk. Ezt így mondtam el egy hosszabb beszélgetés során Magyarország igazságügyi miniszterasszonyának és a Cseh Köztársaság igazságügyi miniszterasszonyának is” – mondta a miniszter.

Szerinte ezeket az értékeket nem befolyásolhatja az adott ország aktuális társadalmi helyzete vagy az ország történelmi eseményei.

Varga Judit tájékoztatása szerint a hálózatot és a programot a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet (MFI) koordinálja. Ennek előkészítéseként az MFI már együttműködési megállapodást írt alá a lengyel Igazságügyi Minisztérium égisze alatt működő Jogi Intézettel.

- lpj -