A sliači repülőtért felújítását a védelmi tárcának kell finanszírozni

2019. szeptember 5. - 15:34 | Belföld

A Védelmi Minisztériumnak a saját költségvetéséből kell finanszíroznia a sliači repülőtér 55 millió euróba kerülő felújítását.

A sliači  repülőtért felújítását a védelmi tárcának kell finanszírozni
Fotó: TASR/Pavel Neubauer

A Pénzügyminisztérium erre a célra nem biztosít anyagi eszközöket.

Ezt Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatóján a Védelmi Minisztérium terveire reagálva.

Kamenický szerint bár állami költségvetési kiadásról van szó, ez csak a védelmi tárca költségvetési fejezetét érinti.

„Ezzel a fejezettel a miniszter úr rendelkezik. Mi több, nem tudjuk ezt a pénzt odaadni, és nem is adjuk oda. Vagyis ezt a miniszter úrnak a saját költségvetési fejezetéből kell megoldania”

– mondta Kamenický.

A védelmi tárca szerint azért van szükség a repülőtér felújítására, mert az nincs jó állapotbon, és nem felel meg azoknak a technikai feltételeknek, amelyek az új F-16-os vadászgépek üzemeltetéséhez szükségesek. Figyelmeztettek: ha nem végzik el a javításokat, akkor az új vadászgépeket csak korlátozottan tudják használni, és így nem tartják be az ezekre vonatkozó jótállási feltételeket sem – magyarázta a tárca abban a javaslatban, amelyet tárcaközi észrevételezésre bocsátott.

A pénzügyi tárca vezetője már augusztus közepén felszólította a minisztereket, hogy a szlovák gazdaság ütemének a csökkenése miatt álljanak elő olyan javaslatokkal, amelyeknek köszönhetően pénzt lehet megtakarítani. A miniszter nem zárta ki, hogy a kiegyensúlyozott állami költségvetés veszélybe kerül. A Költségvetési Felelősség Tanácsa arra figyelmeztetett, hogy ha a kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az államháztartási deficit akár az 1,14 milliárd eurót is elérheti, ami a GDP 1,19 százaléka.

TASR