Slota beadta a derekát, jogerősen elítélték a volt politikust

2017. július 27. - 14:10 | Belföld

Eltörölték Ján Slota július 31-re kiírt bírósági tárgyalását a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon, mivel visszavonták a fellebbezést azon ítélet ellen, amely alapján a volt politikust vesztegetésért 1 éves felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek.

Az ítélet összefügg azzal a balesettel, ami 2016 januárjában történt Lietavská Lúčka közelében. Ján Slota Porsche Cayenne típusú autójával nekihajtott egy Audi A6-nak, ami ezt követően egy Suzuki SX4-nek csapódott.

Slotát alkohol befolyásoltsága alatt történő veszélyeztetéssel vádolták, mivel a baleset után megtagadta az alkoholteszt minden formáját.

2016 februárjában a zsolnai járási bíróság két évre felfüggesztett négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a politikust, emellett pedig hat évre eltiltották a motorgépjárművek vezetésétől.

Slota vesztegetési ügyét azonban a Specializált Büntetőbíróság intézte. Áprilisban a bíróság bűnösnek találta Slotát, ennek fejében pedig két évre felfüggesztett 1 éves szabadságvesztésre ítélték, valamint hat évre eltiltották a motorgépjárművek vezetésétől. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Specializált Bíróság egy szigorúbb büntetéssel helyettesítette a járási bíróság ítéletét.

A volt politikus fellebbezett az ítélet ellen, így június 29-re újabb tárgyalást tűztek ki. Ám, mivel Slota egészségi állapota miatt nem tudott megjelenni a bíróságon, július 31-re tűzték ki az újabb tárgyalást – erre azonban már nem kerül sor, mivel Slota szerdán visszavonta a fellebbezést.

noviny.sk/para