Slota a földön nem, de a levegőben még süvíthet!

2016. június 10. - 09:59 | Belföld

Nem csekély paradoxon, hogy Ján Slota autót nem, de repülőt akár vezethet is.

Slota a földön nem, de a levegőben még süvíthet!
Ján Slota (Fotó: TASR)

Ján Slotát, ugye, hétfőn felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték januárban okozott balesete miatt, amikor visszautasította az alkoholtesztet és a vérvizsgálatot is. Emellett hat évre bevonták a jogosítványát, ami tulajdonképpen szigorúnak is mondható.

Csakhogy van itt egy kis bibi: ismert, hogy az SNS elnökének nagy szerelme a repülés. Ezalatt érthetünk tulajdonképpen sok mindent, de mindenesetre rendelkezik pilóta igazolvánnyal, amit a légi közlekedési hivatal nem vonhat be csak azért, mert éppen a földön "repült".

"Nincs ok a bevonására, mivel nem követett el semmit a repüléssel kapcsolatban" - jegyezte meg a Nový Čas-nak ügyvédje, Pavol Kuric.

Ezt a tényt megerősítette Eva Oravcová is a repülésügyi hivataltól. Az EU-s és a hazai törvénykezés sem teszi ugyanis egymástól függővé a légi és a közúti közlekedésre feljogosító igazolványt. Tehát ha bevonják a jogsid, attól még repülhetsz.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő pilóta elmondta, hogy történt már fordított eset is, amikor bevonták egy pilóta licencét, de a jogsija megmaradt. Elmondása szerint Slota repülési licencét abban az esetben vonhatnák be, ha a bíróság például gyógykezelésre küldené, és Slota nem menne át a hivatal egészségügyi bizottságának vizsgálatán.

Slota három évvel ezelőtt vált meg DA 42 Twin Star típusú gépétől, korábban viszont egy ideig a tulajdonában volt egy L-29 Delfin típusú lökhajtásos gép is. Ez utóbbival rendszeresen repült is, és saját bevallása alapján a repülés örömet okozott számára. Most viszont már egy ideje nem repült. A repülési licencet viszont kétévente meg kell újítani.

(Nový Čas/para)