"Slota a király, még Ficót is megkopasztotta!" - hangzik el szintén a Počiatek-Trnka videón

2019. december 2. - 07:50 | Belföld

Hangzik el a Dobroslav Trnka egykori főügyész irodájában készített videón, amely a múlt hét végén került nyilvánosságra, és amelyen az exfőügyész Ján Počiatekkel társalog az első Fico-kormány idején nagy port kavart Tipos-botrányról, de szóba kerül az emissziós ügy is.

"Slota a király, még Ficót is megkopasztotta!" - hangzik el szintén a Počiatek-Trnka videón
Ján Slota - archív felvétel (TASR)

Počiatek a videó egy másik részén azon lelkendezik, hogy az SNS volt elnöke, Ján Slota hogyan keresett kétmilliárd koronát (kb. 67 millió euró) az emissziós kvóták eladásán.

"Még Ficót is megkopasztotta, mert nem adta neki a felét, valahogy máshogy elintézte, abszolút király" - mondja az első Fico-kormány smeres pénzügyminisztere.

A videót a Denník N szerint 2009 januárjában rögzíthették.

Az állami emissziós kvótákat az SNS jelöltjei által vezetett környezetvédelmi minisztérium értékesítette. Annak idején 76 millió eurót kapott értük, de ez azt jelentette, hogy tonnáját 5 euróért adták el, míg például Magyarország 13-ért. Szóval jóval áron alul.

A közvetítő, amerikai székhelyű Interblue Group 47 millió eurónyi províziót küldött adóparadicsomokban beregisztrált offshore-cégek számláira, ám svájci nyomozók felfigyeltek a dologra, és pénzmosás gyanújával indítottak eljárást, miután a pénz elkezdett visszaszivárogni Szlovákiába, az SNS-hez közel álló cégekhez. A svájci hatóságok ezt követően átadták a nyomozást a szlovák rendőrségnek, amely pedig azt felfüggesztette.

A rendőrség most nyitja meg újra az ügyet. Michal Slivka rendőrszóvivő egyelőre csak annyit közölt, hogy jelenleg folyamatban van a fonoszkópiai és mechanikai szakértői vélemények begyűjtése, majd ezeket követően tudnak bővebb információval szolgálni az ügyről.

A frissen nyilvánosságra került videó azért mond el többet az eddigiektől, mert tulajdonképpen az ügylet közvetlen haszonélvezőjeként tünteti fel Slotát és lényegében Ficót is. Amint azt a Denník N is megírja, annak idején az SNS nyilvánosan hazudott a tranzakcióról. Állították például a kormány elé terjesztett dokumentumban, hogy tonnánként 6 eurót fizet a japán fél az emissziókért, miközben evidens volt, hogy 5 euróért mentek el. Ján Chrbet (SNS) miniszter pedig leszögezte, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, a későbbi rendőrségi noymozás viszont fényt derített arra, hogy már 2008 szeptemberében azt kérték a japán féltől, hogy a bizniszt az Interblue Groupon keresztül folytassák le. A cég székhelye az amerikai washngton állambeli Snohomish városka egy garázsában van.

A nyilvánosság elsőként a Trend hetilap újságíróinak köszönhetően kapott reálisabb képet az emisszióbizniszről 2008 decemberének elején, amikor még lett volna idő lestoppolni az egészet, mivel csak karácsony előtt bonyolították le az első pénzátutalásokat. Robert Fico azonban még tavasszal is védte az ügyletet, később viszont kiderült, hogy a SIS már állítólag 2008 nyarán figyelmeztette őt az üzlettel kapcsolatos aggályokra.

2009 elején, amikor a videó születhetett, Počiatek pénzügyminiszter volt és az országnak a gazdasági válsággal kellett megküzdenie. A hatalmas adókiesés, államadósságnövekedés és adóemelés idején pedig meglehetősen visszásan hat, ahogy a pénzügyminiszter cinikusan beszélget a főügyésszel arról, hogy vezető politikusok hogyan lopták meg az államot - írja a Denník N.

(Denník N)