"Slota olyan volt, amilyen, de tudta, mikor kell távozni. Danko nem tudja"

2020. szeptember 14. - 08:03 | Belföld

A választásokon történt rettenetes teljesítmény ellenére újraválasztották az SNS élére Andrej Dankót, ezzel azonban nem mindenki volt elégedett.

"Slota olyan volt, amilyen, de tudta, mikor kell távozni. Danko nem tudja"
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Mint azt már szombaton megírtuk, Dankóra a 126 küldött közül 88-an szavaztak, míg ellenfelét, Anton Hrnkót 27-en támogatták. Hrnko az eredmény láttán kijelentette, távozik a politikai porondról. A zsolnai küldötteknek sem tetszett annyira, hogy a régi elnök maradt a vezetői poszton: a többségük felállt és elhagyta a tárgyalótermet.

"Sokkos állapotban vagyok. Meg vagyok róla győződve, hogy a küldöttek a kollektív öngyilkosság útját választották. Hogy ezt miért tették, az az ő dolguk. (...) Slota olyan volt, amilyen, de tudta, mikor kell távozni. Danko nem tudja, mit kellene tennie" - fogalmazott például Rafael Rafaj, aki Ján Slota vezetése alatt a párt alelnöke és parlamenti frakcióvezetője is volt.

Az SNS zsolnai kerületi tanácsának elnöke, Erik Gezmický jelezte, hogy miután a párt újkori története legrosszabb eredményét érte el a választásokon, nem tudja elképzelni, hogy az SNS jelenlegi vezetése alatt dolgozzon. "Minden bizonnyal mérlegelni fogom a további ténykedésemet a párton belül. Az SNS elveszti nemzeti pillérét, ami a működésének alapja" - emlékeztetett.

Danko a kritikákra a TA3 adásában reagált: "A politika nem mindig arról szólt, mit tettünk az emberekért. A választások az érzelmekről szólnak, és a legutóbbiak a társadalomban végbemenő alapvető változásokról szóltak. Mi egy magyar párttal kormányoztunk, amely soha nem beszélt az autonómiáról, valamint a Smerrel. Már akkor is meggátoltuk, hogy Matovič, Sulík és Kollár kormányozzon" - érvelt.

Úgy véli viszont, hogy a koalíción belül gyakran nem mondtak ki dolgokat és az SNS is hibázott a kommunikációban.

(Nový Čas)

Címkék: Andrej Danko, SNS