A Slovan ultrái és Mazurek is készülnek sétálni Pozsonyban, és ez súlyos büntetésekkel járhat

2020. október 17. - 11:59 | Belföld

A Slovan ultrái már többször is felhívták a figyelmet a szombaton délután két órakor kezdődő pozsonyi tüntetésre a kormány koronavírus-járvány kapcsán meghozott szigorító intézkedései ellen. Milan Mazurek (ĽSNS) pedig azt mondta, ő csak elsétál a kormányhivatal elé.

A Slovan ultrái és Mazurek is készülnek sétálni Pozsonyban, és ez súlyos büntetésekkel járhat
Illusztráció

Szeptemberben még nem lehetett tudni, hogy a Központi Válságstáb korlátozza a gyülekezési jogot, és hat főnél több személy számára nem engedélyezi a csoportosulást az utcán, a Slovan ultrái már szorgalmazták az utcára vonuást. E héttől viszont ez már érvényben van, így lényegében a tüntetés se engedélyezett. A Pozsony-Óvárosi Városi Hivatal közölte, hogy nem is jelentették be.

A Slovan ultrái által tervezett vonulás a főállomástól indul, majd gyertyagyújtással folytatódik a kormányhivatalnál. Október 8-án jelezték, hogy felhívásukra a nagyszombati, zsolnai, nyitrai, kassai, eperjesi, besztercebányai, rimaszombati, púchovi és turócszentmártóni fanklubok is reagáltak és jelezték részvételüket. Miután életbe lépett a gyülekezések korlátozása, nem álltak le, sőt, közölték: "Mi ott leszünk, és ti?", valamint arra szólítottak fel, hogy szimpatizánsaik terjesszék a Facebookon a bejegyzést.

Miután a Denník N rákérdezett, emlékeztettek, hogy nem ők a szervezők és később ezt közölték a Facebookon is. Kértek viszont mindenkit, hogy legyenek feketében, viseljenek maszkot és ne kövessenek el semmit, amiért a "zöldek" beavatkozhatnak, és megzavarhatják a menetet.

Az ĽSNS parlamenti képviselője, Milan Mazurek saját közösségi oldalán írta, hogy "14.30 körül ideális lesz arra (a kormányhivatal felé - a szerk. megj.) haladni és talán még kedvesen integethetünk is a kormányfőnknek, aki ilyen büszkén képvisel bennünket Brüsszelben".

A Denník N kérdésére az igazságügyi minisztérium közölte, hogy aki a gyülekezési jog korlátozása ellenére részt vesz a tüntetésen, kihágást követ el, amit a belügyminisztérium közigazgatási eljárás keretén belül bírál el. A kerületi rendőrkapitányság pedig arról tájékoztatott, hogy figyelemmel kísérik az eseményt és folyamatosan kiértékelik, ami történik. Hozzáteszik, hogy aki megsérti a Szlovák Közegészségügyi Hivatal előírásait, azt 1659 euróig, helyszíni bírságként 1000 euróig terjedően büntethetik.

Ha egy tüntető rendőrre támad, azt 12-től 25 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják, amennyiben pedig a tüntetésen pozitív Covid-19-teszttel rendelkező személy részt vesz, azzal a veszélyes betegség terjesztésének bűntényét követi el, és ezért 4-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

(Denník N)