A Slovnaft napi 1000 liter fertőtlenítőt adományoz a rászoruló intézmények számára

2020. április 7. - 15:31 | Belföld

Naponta 1000 liternyi fertőtlenítőszert adományoz a Slovnaft a megszorult intézmények, önkormányzatok és civil szervezetek számára. A vállalat ezzel kívánja segíteni a koronavírus elleni harcot.

A Slovnaft március végén jelentette be, hogy bizonyos üzemei átálltak a fertőtlenítőszerek gyártására.

Az olajcég által kiadott április 7-i közlemény szerint a Slovnaft Hygi Fluid elnevezésű fertőtlenítőszert április folyamán bocsátják forgalomba, és a Slovnaft töltőállomásain lesz kapható. A vállalat azonban először azon intézmények vagy szervezetek számára adományoz - napi ezer litert - a készítményből, amelyek működéséhez elengedhetetlen a folyamatos fertőtlenítés.

A rászoruló egészségügyi intézmények és rendelők, non-profit szervezetek, nyugdíjas otthonok vagy önkormányzatok jelentkezését a www.slovnaftludom.sk oldalon várják, és az anyagot a beérkező kérelmek alapján osztják szét az igénylők között.

"A fertőtlenítőszerek adományozása kiegészíti azon eddigi tevékenységeinket, amelyekkel segítettük az országot a krízis elleni harcban. Rögtön a világjárvány kirobbanása után lélegeztetőgépeket vásároltunk a kórházaknak, a töltőállomásokon bevezettük az egészségügyi dolgozóknak járó ingyenes kávét, most pedig minden veszélyeztetett személyt segíteni akarunk termékünkkel. A fertőtlenítésre szánt szerek a legkeresettebb termékek az egész régióban. Szeretnénk elérni, hogy ezek eljussanak a kulcsfontosságú helyekre, ezért minden nap adományozunk belőlük az egészségügyi intézmények, nyugdíjas otthonok, vagy a közszférát biztosító szervezetek számára"

- nyilatkozta a Slovnaft vezérigazgatója, Világi Oszkár.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház hat új lélegeztetőgépet - összesen 170 ezer euró értékben - kapott a Slovnafttól, a gépeket három kórház között osztották szét (Fotó: Slovnaft.sk)

A Slovnaft Hygi Fluid egy univerzális szer, amely használható a bőr vagy más felületek fertőtlenítésére. A terméket beregisztrálták az illetékes hivatalok is, és jelenleg a Slovnaft saját helyiségeinek, töltőállomásainak dezinfekciójára használják, de az anyagból már kapott a fővárosi önkormányzat is - amely a nyugdíjas otthonok, önkormányzati helyiségek és tömegközlekedési eszközök fertőtlenítésére használta fel a folyadékot. A pozsonyi önkormányzaton kívül a fertőtlenítőből már részesült többek között a Nemzeti Onkológiai Intézet (NOÚ) és a 155-ös segélyhívó központja is.

Nemcsak a Slovnaft, hanem a MOL-csoport minden tagja, tehát a magyarországi MOL és a horvátországi INA is gyárt fertőtlenítőket, mióta a térségben járványügyi válság alakult ki.

(parameter)