A Slovnaft a nehéz időkben is segíti a kultúrát – 30 ezer euróval támogatott szlovákiai színházakat és egy galériát

2020. november 30. - 18:58 | Kultúra

A koronavírus-járvány miatt idén nehéz helyzetbe került a kultúra Szlovákiában, ezért a Slovnaft vállalat úgy döntött, legalább szimbolikusan kifejezi támogatását kilenc színház és egy galéria iránt – 30 ezer eurót osztottak szét közöttük.

A Slovnaft a nehéz időkben is segíti a kultúrát – 30 ezer euróval támogatott szlovákiai színházakat és egy galériát
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Pénzbeli támogatásban részesült a Pozsonyi Bábszínház, a Kisszínpad (Malá Scéna), a Komáromi Jókai Színház, a nyitrai Új Színház, a zsolnai Városi Színház, a rózsahegyi Ľ. Fulla Galéria, a kassai Thália Színház, a Kassai Állami Színház, a Szepesi Színház és az Eperjesi Nemzeti Színház. A Slovnaft ezek többségével már hosszabb ideje együttműködik a Kultúra a Slovnafttal nevű projekt keretén belül.

„A koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések a kultúrát támogató projektünket is érintették. Ennek ellenére folytatni szeretnénk az egészet, még ha megváltoztatott formában is. Úgy döntöttünk, hogy a 2020-as projektre szánt forrásokat elosztjuk a kulturális standokon annak érdekében, hogy segítsük őket legalább egy kicsit túljutni a nehéz időszakon” – mondta Világi Oszkár, a Slovnaft vállalat vezérigazgatója.

A Slovnaft 2012-ben indította útjára a projektet, amely az alapiskolákat hivatott támogatni abban, hogy nagyobb mértékben kihasználhassák a kulturális minisztérium utalványait. Két évvel ezelőtt a rózsahegyi galéria is csatlakozott a projekthez. Hét év alatt a vállalat csaknem 250 000 euró összegben térítette meg a kisebb városok és települések általános iskoláinak a tanulók kulturális és művészeti szállításának költségeit, ennek köszönhetően több mint 41 000 iskolás látogatott színházi előadásokat és a galériát.

A színházak és a galéria a támogatást az aktivitásuk fenntartására és a rezsiköltségek fedezésére fordítják.


-para-