Slusszpassz: Matovič szerint nem fair, hogy a Csemadok egy centet sem kap az állami költségvetésből

2020. augusztus 18. - 17:16 | Belföld

A szlovák miniszterelnök kedden meghívta ebédelni a Csemadok vezetőit – "egyetlen célom, hogy helyrehozzunk egy igazságtalanságot" - vallja Igor Matovič és erről magyarul (is) ír a közösségi oldalán.

Slusszpassz: Matovič szerint nem fair, hogy a Csemadok egy centet sem kap az állami költségvetésből
Facebook

"Annak idején a dunaszerdahelyi vásáron hallottam róla először, hogy a szlovákiai magyarok kulcsfontosságú szervezete egy centet sem kap az állami költségvetésből. Ez egy kicsit sem fair." - véli a kormányfő, aki egy gyors párhuzamot von a Matica és a Csemadok között: "Mi, szlovákok, fenntartjuk a Matica slovenskát, de az ő „Maticájukra” egy vasat sem költünk. Ez fair? Miért? Talán vétek lenne megőrizni a szüleik anyanyelvét és kultúráját? Egyáltalán nem, sosem volt az. Csak néhány fafejű gondolhatja így. Ennek ideje véget vetni."

A miniszterelnök javasolni fogja, hogy hasonlóképpen, mint a Maticának, a Csemadoknak is járjon állami támogatás – arányosan, a népszámlálás eredménye alapján. "Hiszen az adófizetőket sem különböztetjük meg anyanyelvük szerint." szögezte le Matovič, és egy jól irányzott slusszpasszal lezárta a témát. Legalábbis a magyar verziót. A szlovák végén egy "a basta!" szerepel.

(para).

Címkék: Igor Matovič, Csemadok