A Sme rodina, az SaS és a Za ľudí is reagált Kyselica ügyére

2020. július 28. - 08:37 | Belföld

Az nem probléma, ha valaki a katonai hírszerzés vagy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) tagja volt, inkább az a kérdés, miért vették fel és milyen feladattal bízták meg az illetőt.

A Sme rodina, az SaS és a Za ľudí is reagált Kyselica ügyére
Fotó: SITA

Ezt Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióelnöke jelentette ki hétfőn azokra a médiában megjelent információkra reagálva, miszerint Lukáš Kyselica belügyi államtitkár korábban a katonai hírszerzésnél tevékenykedett. Veronika Remišová, a Za ľudí alelnöke a TASR megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a titkosszolgálatok tagjainak nem szabadna választott funkciókat betölteniük, vagy a média területén tevékenykedniük.

Pčolinský szerint rendben van Kyselica titkosszolgálati múltja, amennyiben a törvénnyel összhangban látta el a feladatait. „Ha azonban információkat szivárogtatott ki az OĽaNO köreiből a katonáknak (…), akkor az problémát jelent” – fűzte hozzá.

Az SaS leszögezte: Kyselica ügye nem az ő problémájuk. „Amennyiben az OĽaNO számára ez problémát jelent, nekik kell megoldást találniuk rá. Kyselica katonai hírszerzésen belüli tevékenységéről keveset tudunk, és valószínűleg ez nem is fog változni, hiszen titkosított adatokról van szó. A jelöltjeiért az adott politikai párt felel. Az SaS éppen ezért alaposan átvilágítja a jelöltjeit és a tagjait” – közölte Marie Stracenská, az SaS kommunikációs osztályának munkatársa.

„Hogy Kyselica úr a múltban tagja volt-e titkosszolgálatnak vagy sem, nem tudom megítélni. Általánosságban kijelenthető, hogy a titkosszolgálatok tagjainak nem szabadna választott funkciókat betölteniük, vagy a média területén tevékenykedniük, mivel esetükben fennáll a hírszerzési információkkal való visszaélés vagy manipuláció kockázata. Peter Tóthé az elrettentő példa” – hívta fel a figyelmet Remišová.

A parlamenten kívüli Progresívne Slovensko pártot aggasztják a Kyselica titkosszolgálati tevékenységéről napvilágot látott információk, melyek kérdéseket vetnek fel a képviselőjelölt kampányának valódi céljával és eszközeivel kapcsolatban. A párt szerint az üggyel a katonai hírszerzés tevékenységét felügyelő különleges bizottságnak is foglalkoznia kell.

Lukáš Kyselica belügyi államtitkár és a Gorilla-csapat volt vezetője a Denník N információi szerint a katonai hírszerzés titkos tagjaként indult a parlamenti választásokon az OĽaNO színeiben. Erről állítólag a párttársai sem tudtak. Kyselica a portál szerint 2019 októberétől 2020. március 19-ig volt a titkosszolgálat tagja.

Hétfőn Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter és Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter is kijelentették, hogy Kyselica élvezi a bizalmukat.


(TASR)

Címkék: Lukáš Kyselica