A Sme rodina is azon van, hogy lerövidítsék a választási időszakot

2022. június 26. - 15:27 | Belföld

A Sme rodina támogatná a választási időszak lerövidítéséről szóló javaslatot – jelentette ki Boris Kollár, a párt elnöke vasárnap a Markíza Na telo című műsorában.

A Sme rodina is azon van, hogy lerövidítsék a választási időszakot
Fotó: TASR

Kollár elmondta, ő maga fogja benyújtani az erről szóló alkotmánymódosítási javaslatot még idén nyáron, legkésőbb augusztus 25-ig.

A Sme rodina akkor is támogatna egy ilyen javaslatot, ha azt az ellenzék nyújtaná be.

„Ha lesz ilyen javaslat, még akkor is támogatni fogom, ha ehhez meg kell sértenem a koalíciós szerződést” – mondta Kollár, hozzátéve, 20 szavazatot tud a törvényhez adni.

A műsor másik vendége, Richard Raši (Hlas-SD) megjegyezte, hogy Kollár a múltban nem támogatott ilyen javaslatot.

Raši a Hlas nevében kijelentette, hogy támogatják a Smer-SD petícióját az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírására. A kormányt egyebek mellett azért is bírálta, hogy nem nyújtanak kellő segítséget az infláció okozta helyzetben. “Ez a helyzet mindenkit érint közülünk” – tette hozzá, kiemelve, az inflációellenes csomag épp azoknak nem segített, akiknek a legjobban kellett volna, a nyugdíjasoknak.

Kollár úgy reagált, hogy az állam támogatja őket a 13. havi nyugdíj júliusi kifizetése által, emellett pedig karácsony előtt is számíthatnak anyagi támogatásra.

A feszült koalíciós viszonnyal kapcsolatban Kollár elmondta, attól tart, hogy a kormány elbukna, ha az SaS kilépne. Hozzátette, el tud képzelni egy kisebbségi kormányt az SaS és független képviselők támogatásával, azt azonban elutasítja, hogy a fasisztáktól függjenek.

A Sme rodina elnöke arról is beszélt, hogy pártja nem zárja ki az esetleges együttműködést a Hlas-SD-vel a következő választások után, de elsősorban a jelenlegi koalíciós partnerekkel szeretne továbbra is együttműködni. Ezt Raši is lehetségesnek tartja.


(TASR)