A Sme rodina azt szeretné, ha kitöltené megbízatási idejét a kormánykoalíció

2022. augusztus 6. - 07:51 | Belföld

A Sme rodina azt szeretné, ha kibírná ez a négypárti koalíció a kormányzati ciklus végéig – tájékoztatta a TASR-t Linda Tribusová, a mozgalom sajtóosztályának munkatársa Jana Žitňanská (Za ľudí) képviselő kijelentésére reagálva, aki szerint a kormányválság megoldása az lehetne, ha a maradék koalíció ellenzéki megállapodást kötne az SaS-szel.

A Sme rodina azt szeretné, ha kitöltené megbízatási idejét a kormánykoalíció
-illusztráció- (Fotó: TASR)

„Minden javaslatot üdvözlünk, amely segíthet a kormánykoalíciónak, de Žitňanská javaslatáról korai nyilatkozni, hiszen nem tudjuk, hogyan nézne ki az úgynevezett ellenzéki szerződés”

– mondta Tribusová, és egyúttal hozzátette, a koalíció problémáiért nem a Sme rodina a felelős.

Žitňanská úgy véli, nem az az egyetlen megoldás, hogy kisebbségi kormány alakul, amelyet kívülről a fasiszta képviselők támogatnak, szerinte lehetőség van az SaS-szel ellenzéki megállapodást kötni.

„Ha nem tudunk tovább négypárti koalícióként együttműködni, esetleg bizonyos személycserékkel sem, akkor beszéljünk arról, hogy működhet-e a dolog valamilyen ellenzéki megállapodás alapján az Sas-szel”

– jelentette ki Žitňanská.

Az SaS erre reagálva kizárt mindennemű ellenzéki megállapodást, mondván, semmilyen okot nem lát egy ilyen lépésre. A helyzet azután éleződött ki ismét a kormánykoalícióban, hogy a parlament megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. infláció elleni csomagját. Az SaS ezt követően azzal vádolta Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja.

Eduard Heger kormányfő kijelentette, hogy a kormánypártok nyáron folytatják a tárgyalásokat, ám feltételezése szerint a megoldás „csak az utolsó pillanatban”, augusztus végén fog megszületni.

TASR