A Sme rodina egyik jelöltje azt állította Kiskáról, hogy ő ölethette meg Kuciakot

2020. március 4. - 16:30 | Belföld

Ľuboš Kabát a Sme rodina nagyszombati kerületi vezetője, a választásokon a 19. helyről indult. Pillanatnyilag még nem jutott be, ám amennyiben a párt bejutott képviselői közül valaki kormánypozíciót foglal el, Kabát már ott lesz.

A Sme rodina egyik jelöltje azt állította Kiskáról, hogy ő ölethette meg Kuciakot
Ľuboš Kabát (Fotó: Facebook)

Kabát viszont nagyon súlyos támadást intézett egyik leendő koalíciós partnerük, Andrej Kiska ellen, igaz csak egy messengeres üzenetváltás során, de most ennek képernyőfotója terjed az interneten.

"Szerintem Kiska a gyilkos és a megrendelő (...) Kiska és társai tudják, miért kellett Kuciaknak meghalnia, neki volt erre szüksége, nem a Smernek" - írta valakinek, az üznetet pedig leközölte például a Skromne nevű szatirikus portál.

E kijelentések kapcsán szerdán a Rádio Expres műsorvezetője, Branislav Závodský is kérdezte Igor Matovičot, aki viszont csak annyit válaszolt: „Ha ez igaz, az nagyon komoly dolog lenne" - mondta Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. Hozzátette, hogy Boris Kollárnak, a Sme rodina elnökének állást kell foglalnia. Többet pedig ne is akart ehhez hozzáfűzni, mivel azt az elvet vallja a koalíciós partnerek ügyeinek kommentálása kapcsán, hogy "hallgatni arany".

A Sme rodina erre reagálva közölte, elhatárolódik ettől az állítástól és le fogja vonni a megfelelő következtetéseket.

„Ez a nyilatkozat régebbi, és álláspontunk szerint ez Ľuboš Kabát magánvéleménye, amivel a mozgalom semmilyen módon nem azonosul" – áll a mozgalom közleményében. Kabát időközben lemondott a párt kerületi igazgatói posztjáról.

A Sme rodina jelöltjének nincs valami jó véleménye Kiskáról, a Denník N megírta, hogy egyik posztjuk kérdőre vonta őt arról, milyen szerepet fog játszani pártjának Michal Gučík, a TA3 korábbi igazgatója, illetve hogy igaz-e, hogy titokban a Penta finanszírozta a kampányát.

Párttagságával egyelőre nem foglalkoztak, de a Sme rodina sajtóközleményében azt közölte, hogy amikor arról lesz szó, hogy bejuthat a parlamentbe helyettesként, akkor ezt is oldani fogják.

Andrej Kiska és Boris Kollár között már kedden volt egy enyhe kis szájkarate. Miután Kiska kijelentette, hogy Kollár erkölcsi hitele miatt előnyben részesítené a nélküle felálló koalíciót, Kollár úgy válaszolt, "vicces, hogy ezt épp Andrej Kiska mondja".

(TASR/Denník N)