A Sme rodina ellenzi a COVID-igazolvány használatára vonatkozó módosítást

2021. július 23. - 16:07 | Belföld

A Sme rodina mozgalom nem fogja támogatni a beoltottság figyelembevételéről szóló törvénymódosítást – tájékoztatott Boris Kollár, a mozgalom elnöke a Sme rodina képviselői klubjának pénteki ülése után.

A Sme rodina ellenzi a COVID-igazolvány használatára vonatkozó módosítást
Fotó: TASR

Közölte, elutasítja, hogy két kategóriába sorolják az embereket. Hangsúlyozta, hogy ő megkapta a védőoltást, és arra buzdít mindenkit, hogy oltassa be magát. Felszólította a politikusokat és a sajtót, hogy ne élezzék a feszültséget. Figyelmeztetett az ingázókkal kapcsolatos problémákra is.

„Most össze kell fognunk. Nem engedhetjük meg, hogy kategorizálják az embereket, ezért hoztunk ilyen döntést. Nem vagyunk oltásellenesek, én is és a családom is megkapta a vakcinát" - zárta Kollar, és felszólított mindenkit, hogy oltassa be magát. Közölte, hogy a mozgalom nem támogatja az úgynevezett oltási törvényt, részben azért, mert eddig csupán ígéretet kaptak arra az egészségügyi minisztériumtól, hogy néhány PCR-teszt költségeit megtérítik, az antigéntesztért pedig csak jelképes összeget kellene fizetni.

Kijelentette, a mozgalom csak akkor hajlandó támogatni a javaslatot, ha az emberek „abszolút egyenlők" lesznek. Hangsúlyozta, hogy senkit semmilyen, sem gazdasági, sem más okból nem lehet kényszeríteni, hogy beoltassa magát, mert – mint rámutatott - vannak, akiket egészségügyi okokból nem lehet beoltani, és olyanok is vannak, akiknek komoly aggályaik vannak. Hozzátette, nem kinevetni, hanem megérteni kell őket.

Peter Pčolinský, a Sme rodina képviselői klubjának elnöke elmondta, hogy a koalíciós tanács ülései során folyton változtak a tesztek költségeinek megtérítéséről szóló nyilatkozatok, és végül olyan javaslat született, hogy néhány teszt árát megtérítenék. Hozzátette, úgy állapodtak meg, csütörtökig megegyeznek, hogy pontosan hányét, de eddig nem született megállapodás. Az sem világos, van-e elég teszt azok számára, akiknek szükségük lenne rá.

A közegészségügyi törvény módosítása kimondja, hogy a Közegészségügyi Hivatal a járványügyi intézkedések meghozatalakor figyelembe veheti a digitális COVID-kártyát, amelyből megtudható, hogy a tulajdonosa megkapta-e COVID-19 elleni védőoltást, illetve hogy negatív-e a koronavírus-tesztje, vagy átesett-e a betegségen.


TASR