Sme rodina: A főügyész megállapításai után le kellene váltani Kožuchot

2018. július 17. - 10:34 | Belföld

Gabriela Matečná földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek le kellene váltania Juraj Kožuchot, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) vezérigazgatóját, és saját magának is meg kellene fontolnia a lemondását.

Sme rodina: A főügyész megállapításai után le kellene váltani Kožuchot
Fotó: TASR

Erre a Sme rodina mozgalom szólította fel a miniszter asszonyt a gazdák ügyeivel kapcsolatos mulasztások miatt, amelyekről hétfőn tájékoztatott Jaromír Čižnár főügyész.

„A Sme rodina mozgalomnak az a gyanúja, hogy az agrártárca irányítását egy szervezett csoport tartja kézben, melynek intézkedései egyértelműen egy szűk csoport gazdasági érdekeit és előrehaladását segítik az ország és a mezőgazdasági tárca vállalkozóinak az érdekeivel szemben” – közölte a párt. Továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy Čižnár megállapításai nem igazolják Matečná áprilisi szavait, melyek szerint az ország a törvényekkel összhangban cselekszik, csak a gazdák nem ismerik a törvényeket. A Sme rodina arra szólítja fel az országos rendőrfőkapitányt, hogy vonja felelősségre azokat a rendőröket, akik törvényt sértettek.

Čižnár hétfőn arról tájékoztatott, hogy a gazdák ügyeivel kapcsolatban megvizsgált 36 ügyirat közül tíz esetben találtak mulasztást. A Főügyészség (GP) kilenc ügyben eljárást indított. Čižnár hozzátette: a PPA ellenőrző rendszerében hiányosságok vannak, és az olyan feltételeket teremt, amelyek teret adnak egyesek önkényes döntéseinek.

TASR