A Sme rodina nem követel személycseréket a koalíción belül

2021. március 10. - 18:09 | Belföld

A Sme rodina mozgalom öt szociális intézkedés teljesítése esetén marad a koalíció tagja.

A Sme rodina nem követel személycseréket a koalíción belül
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

Ha ezeknek nem sikerül érvényt szereznie a koalíción belül, távozni akar. Ezt Boris Kollár, a parlament és a mozgalom elnöke jelentette ki a Sme rodina elnökségi ülése, valamint a frakció ülése után.

A követeléseket Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter részletezte. A mozgalom abban érdekelt, hogy a négyes koalíció kitöltse a törvényhozási ciklust. A formáció nem követel személycseréket a koalíción belül. A szociális intézkedéseket már a márciusi ülésen jóvá akarják hagyni.

A mozgalom először is azt szorgalmazza, hogy az ún. SOS támogatások keretében fizessenek egyszeri szociális segélyt a rászorulóknak. Krajniak felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi támogatási rendszer kedvezményezettjei között nem szerepelnek például a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyák. További követelés a hiteltörlesztések és az rezsidíj fizetésének elhalasztása, valamint a végrehajtási eljárások elnapolása június 30-ig.

A mozgalom emellett százmillió euróra emelné az idegenforgalmi és vendéglátó-ipari kárpótlások összegét. Az ötödik követelés, hogy az állam minden állampolgárnak biztosítson öt légzésvédő maszkot, melyeket a gyógyszertárakban vehetnének át.

Kollár meggyőződése, hogy személycserék esetén sem változna semmi a kormányban.

„Több név is szóba került. Felmerült, hogy mondjon le az egészségügy-miniszter, Krajčí, illetve Igor Matovič kormányfő. A másik oldalon követelték Sulík távozását is”

– jegyezte meg a házelnök. Úgy véli, akkor sem változna semmi, ha a koalícióból távozna például Richard Sulík, az SaS elnöke és Matovič is, hiszen ebben az esetben

„a parlamentben folytatnák a cirkuszt”.

Szerdán a kormánypártok frakciói a koalíció jövőjéről tárgyaltak. A Za ľudí a kormány önreflexióját szorgalmazza, személycserék formájában is. Az OĽANO kijelentette: kiáll a kormányfő, Igor Matovič mellett. Este ülésezni fog a koalíciós tanács is.

TASR