A Sme rodina nem segít megnyitni a rendkívüli parlamenti ülést

2020. február 13. - 15:38 | Belföld

A Sme rodina mozgalom nem fogja a szavazataival elősegíteni a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását, a képviselői ugyanakkor jelen lesznek az ülésen.

A Sme rodina nem segít megnyitni a rendkívüli parlamenti ülést
Fotó: TASR - archív

Erről csütörtökön tájékoztatott Boris Kollár, a mozgalom elnöke. A rendkívüli ülésen a családi pótlék összegének megduplázásáról, a 13. nyugdíj bevezetéséről, valamint az autópálya-matricák eltörléséről szóló javaslatokat vitatnák meg a képviselők. Terítékre kerülne az Isztambuli Egyezmény is.

„Ez a rendkívüli ülés nem más, mint Robert Fico politikai húzása annak érdekében, hogy jó pontokat szerezzen, biztosítsa a büntetlenségét és megmentse a süllyedő Smer-SD pártot” – véli Kollár.

Amennyiben a rendkívüli ülést sikerülne megnyitni, a Sme rodina képviselői támogatnák a 13. nyugdíj bevezetését. Kollár ezzel kapcsolatban elmondta: a 13. nyugdíj a választási programjuk része, és az elmúlt négy évben kétszer is előterjesztettek egy erről szóló javaslatot. „Fico egyszer sem szavazta meg. Először meghiúsította a szavazást, másodszor pedig egyáltalán nem támogatta a javaslatot” – jegyezte meg Kollár. A Sme rodina képviselői meg akarják kérdezni Ficótól, hogy milyen módon akarja finanszírozni a szóban forgó intézkedéseket.

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke bejelentette, hogy a párt képviselői mandátummal rendelkező tagjai nem fognak részt venni az ülésen, tehát az előterjesztett javaslatokról sem fognak szavazni. „Nem fogunk asszisztálni Pellegrininek, Ficónak és Kotlebának az esküvőjükhöz. Bízunk benne, hogy ugyanígy jár majd el a többi ellenzéki képviselő is” – tette hozzá.

Andrej Danko, a parlament elnöke keddre (február 18.), 13 órára tervezi összehívni a parlament rendkívüli ülését. A kormány szerdán (február 12.) jóváhagyta az autópálya-matricák eltörléséről, a családi pótlék összegének megduplázásáról és a 13. nyugdíj bevezetéséről szóló törvényjavaslatokat, amelyeket a rendkívüli ülés keretében, gyorsított eljárásban készül megvitatni a parlament. A kabinet továbbá elfogadott egy elutasító határozatot az Isztambuli Egyezménnyel összefüggésben, és ugyanezt javasolta az SZK Nemzeti Tanácsának is. A rendkívüli ülésen ez a téma is terítékre kerül.


(TASR)