A Sme rodinának a kórházreform sem tetszik, az egészségügyi minisztérium bízik benne, hogy ez megváltozik

2021. október 11. - 18:16 | Belföld

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium intenzív kommunikációt készül folytatni a koalíciós partnerekkel a tervezett kórházreformról, hogy elmagyarázza nekik a részleteket. A tárca bízik benne, hogy amint fény derül minden részletre, a reformmal a Sme rodina mozgalom is egyet fog érteni. Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke korábban kijelentette: a reformot olyan formában, ahogy a média bemutatta, nem támogatja, akkor sem, ha emiatt a mozgalmának távoznia kellene a kormánykoalícióból.

A Sme rodinának a kórházreform sem tetszik, az egészségügyi minisztérium bízik benne, hogy ez megváltozik
Boris Kollár (TASR)

"Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott reform kéz a kézben jár a rendelőhálózat reformjával, amelyet a szlovák kormány jóváhagyott, és kapcsolódik hozzá a sürgősségi betegellátás reformja is" - olvasható a tárca közleményében. Eszerint a reformnak köszönhetően néhány éven belül a páciensek színvonalasabb egészségügyi ellátáshoz fognak hozzájutni, több életet sikerül majd megmenteni, és kevesebb lesz az olyan haláleset, amely elkerülhető lett volna. Emellett az egészségügyi alkalmazottak is jobb munkakörülményeknek örvendhetnek majd.

Kollár a peremrégiókban működő kórházak vezetőivel találkozott. Rámutatott: a kórházak megszüntetése következtében ezek a térségek még inkább elnéptelenedhetnek. A házelnök felidézte a kormányprogramot, amelynek egyik pontja éppen a peremrégiók támogatásáról szól. Úgy véli, a bíróságok és a kórházak bezárása által a legnagyobb munkáltatók szűnnének meg. Leszögezte: a Sme rodina 17 képviselője a jelenlegi formájában nem támogatja a kórházakat és a bíróságokat érintő reformot.

TASR